Afghaanse regering controleert nog amper helft van het grondgebied

Afghaanse militairen
EPA Afghaanse militairen
De Afghaanse regering heeft slechts de controle over iets meer dan de helft van het grondgebied van Afghanistan, het minste sinds 2015. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans inspectierapport (Sigar) in de kader van de heropbouw van het land. 

Einde juli controleerden de Afghaanse veiligheidsdiensten zo'n 55,5 procent of 226 van de 407 districten. Het aantal districten waar nog om gestreden wordt, nam toe van tien tot 132, of zowat een derde van het land.

Ongeveer twaalf procent (49 districten) is onder controle van de taliban. Ook de islamisten hebben dus terrein verloren, want in mei controleerden ze nog 59 districten.


Het probleem zou liggen bij het feit dat de Afghaanse veiligheidstroepen uitgedund zijn, terwijl er steeds meer aanslagen van de taliban plaatsvinden. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • rudolf jacobs

    het belgisch leger sturen zitten daar in Mali toch maar wat in de weg van de fransen

  • Pim Pauwels

    Alle buitenlanders terugtrekken en grenzen en luchthaven volledige sceering. Probleem opgelost. Laat die landen hun problemen nu maar eens zelf oplossen. Het feit dat het na jaren nog niet in orde is toont dat ze er zelf te weinig aan doen!

  • Luc Lepoudre

    Ondanks de steun van het Belgisch leger, met miljoenen van mijn belastinggeld, moeten de Amerikanen daar gaan lopen.