Afghaanse president: "Afghanen lijden aan waanidee dat Duitsland met goud is geplaveid"

EPA
Vele Afghanen lijden aan het "waanidee dat Duitsland met goud is geplaveid". Dat zegt de Afghaanse president Ashraf Ghani in een interview met de Duitse krant Bild. Hij vraagt zijn landgenoten om twee keer na te denken alvorens naar Duitsland te migreren.

Volgens Ghani doen veel Afghanen uit de middenklasse, die heel wat economische mogelijkheden in eigen land hebben, handenarbeid in Duitsland. "Begrijp me niet verkeerd, ik ben trots op handenarbeid", zegt Ghani. "Maar het houdt wel een significante daling in voor deze mensen."

"Niet veroordelen"

De Afghaanse leider roept Duitsers ook op om niet bang te zijn van Afghaanse vluchtelingen. "Veroordeel alstublieft niet de hele natie voor de acties van één, twee of drie mensen." Ghani verwijst naar een debat in Duitsland over hoe misdaden moeten worden aangepakt die asielzoekers hebben gepleegd. Momenteel lopen er twee rechtszaken in Duitsland waarbij Afghanen beschuldigd worden van de dood van tienermeisjes.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Dat is toch het idee dat Merkel hun geeft en de EU.

 • Mark Talman

  Waanidee? Neen, NW Europa is uniek in de wereld. Sociale woningen met water en elektr, kinderbijslag, propere ziekenhuizen, goede medische zorg voor haast iedereen. Vrije mening, vrijheid voor vrouwen, enz. Werk goed betaald, onderwijs voor haast iedereen... Dit deel vd wereld is uniek. Als arme aziaat, afrikaan, latino zou ik ook alles doen om hier te komen. Belgen beseffen niet hoe hard het leven in de rest v d wereld kan zijn.

 • Christine Laevers

  De kunst is om als Afghaanse president de burgers wijs te maken dat er toekomstperspectieven zijn in hun land. Dat is de kern van de zaak.

 • Gust Trentels

  Dat denken ze van Noord- tot Midden-Afrika ook. Al goed dat 't allemaal dokters, ingenieurs en andere hoog opgeleiden zijn.

 • Heidi Werbrouck

  Niet alleen Afghanen, niet enkel over Duitsland