Afghaanse politici de straat op tegen film Wilders

UNKNOWN

Honderden Afghaanse parlementariërs hebben vandaag in Kaboel gedemonstreerd tegen Nederland en Denemarken. De politici protesteerden tegen de aangekondigde film van Geert Wilders en de Deense spotprenten van de profeet Mohammed. "Dood aan de vijanden van de islam", scandeerden ze.

"Gevaarlijke uitdagingen"
Zo'n tweehonderd leden van het Afghaanse Hoger- en Lagerhuis hadden zich buiten het parlementsgebouw verzameld. Zij riepen de internationale gemeenschap in een verklaring op om dergelijke "confrontaties" en "gevaarlijke uitdagingen" in het vervolg te verbieden. De betogers eisten tevens dat Afghanistan de Nederlandse en Deense regeringen ter verantwoording roept.

Cartoon
Zeventien Deense kranten drukten vorige maand een cartoon af van de profeet Mohammed die een tulband draagt in de vorm van een bom. Ze deden dat in reactie op de ontdekking van een complot van fanatieke moslims om de maker ervan te vermoorden.

Vrije meningsuiting niet misbruiken
De Afghaanse minister van Buitenlandse zZken Rangin Dadfar Spanta zei gisteren tijdens een bezoek aan Denemarken dat de vrijheid van meningsuiting moet worden gebruikt ter bevordering van de vrede tussen landen, niet om "een miljard moslims aan het huilen te maken".
Vlaggen in brand
Zondag vond in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif een grotere demonstratie tegen de film van Wilders en de spotprenten plaats. Rond de zevenhonderd man, onder wie geestelijken en leerlingen van koranscholen, staken toen vlaggen van Nederland en Denemarken in brand en eisten de sluiting van de ambassades in Kabul. (novum/eb)