Afghaanse geheime dienst en regering: "Talibanleider is dood"

De Afghaanse geheime dienst NDS en Abdullah Abdullah, CEO van de regering, hebben de dood van talibanleider Mollah Akhtar Mansoer gemeld. Mansoer werd bij een aanval met een drone in de Pakistaanse stad Quetta gedood, zo meldden ze via Twitter. Zijn auto werd in Dalbandin aangevallen. De taliban ontkenden het bericht

Volgens het Pentagon hadden verscheidene drones de auto van de talibanleider zaterdagmiddag met raketten beschoten in een afgelegen gebied bij de Pakistaanse stad Nushki, ten zuidwesten van Quetta. In kringen rond de taliban werd vernomen dat in de auto ook Mansoers chauffeur en een andere mollah zaten.

Volgens een medewerker van het ziekenhuis in Quetta, Nazeer Ahmed, werden vanmorgen twee lijken binnengebracht voor DNA-onderzoek, waarvan het ene gedeeltelijk en het andere volledig verbrand was. Na de DNA-testen werden ze door de geheime diensten meegenomen.

Mansoer nam halverwege 2015 officieel de leiding over de taliban. Wie hem zal opvolgen is nog onduidelijk.

De taliban zetten de Afghaanse regering zwaar onder druk onder de leiding van Mansoer. In 2015 zouden meer dan 7.000 soldaten en politieagenten gedood zijn. Volgens de Verenigde Naties kampten vorig jaar 31 van de 34 provincies met geweld. Het aantal burgerslachtoffers steeg met meer dan 11.000 doden en gewonden tot het hoogste cijfer sinds het begin van de internationale interventie. Alleen al dit jaar sloegen tot eind april ongeveer 118.000 mensen op de vlucht voor de gevechten.