Afghaanse gedetineerde Guantanamo boycot proces

Een Afghaan die wordt vastgehouden in het detentiecentrum op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay wil zijn eigen proces boycotten. Dat heeft hij gezegd voor een militair tribunaal op de basis. Het proces is volgens de gedetineerde, Mohammed Jawad, oneerlijk en onwettig.

Jawad wordt ervan beschuldigd in Afghanistan een zelfgemaakte handgranaat naar een jeep te hebben gegooid en daarmee twee Amerikaanse militairen en hun tolk te hebben verwond. De militaire rechter heeft Jawad erop gewezen dat hij desnoods bij verstek wordt vervolgd en eventueel veroordeeld.

Woensdag is in Guantanamo ook een andere Afghaan aangeklaagd, Mohammed Kamin. Hij is de veertiende gevangene in Guantanamo tegen wie een aanklacht is geformuleerd en kan worden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Kamin wordt het bespioneren van Amerikaanse bases en het afvuren van raketten op door Amerikanen beheerste gebieden in Afghanistan ten laste gelegd.

Kamin zou in 2003 zijn opgeleid in een trainingskamp van Al-Qaida. Daarna zou hij zijn ingezet om Amerikaanse bases te observeren. Ook zou hij raketten hebben afgevuurd op een dorp in Oost-Afghanistan dat door de Amerikanen werd gecontroleerd. Of daar mensen gewond zijn geraakt stond niet in de aanklacht. Een andere aanklacht -het verlenen van logistieke steun aan terroristen- moet worden goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van defensie alvorens Kamin voor het tribunaal op de marinebasis kan worden gebracht.

Kamin, die ongeveer 30 jaar oud is, vertelde zijn ondervragers in 2006 dat hij geïndoctrineerd was door wervers voor de jihad. Die zouden hem hebben geleerd Amerikanen te haten omdat ze anti-moslim zouden zijn. (ap/jv)