Afghaans kantoor Save the Children aangevallen: 4 doden, 15 gewonden

Afghaanse politie-agenten zoeken dekking na de aanval op het kantoor van Save The Children.
REUTERS Afghaanse politie-agenten zoeken dekking na de aanval op het kantoor van Save The Children.
Bij een aanval op een kantoor van de internationale hulporganisatie Save the Children in het Afghaanse Jalalabad zijn vandaag zeker vier mensen omgekomen - onder wie een burger en een lid van de veiligheidsdiensten - en circa vijftien gewond geraakt. Ook een van de daders is gedood door militairen en een andere blies zich op. Pas na drie uur waren de gevechten afgelopen.

Het doelwit is een van de grootste hulpcentra van het land waar ongeveer honderd mensen werken. Jalalabad ligt circa 125 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kaboel. Een zelfmoordterrorist blies zich voor de ingang op en even later drongen gewapende mannen schietend binnen. Het is onduidelijk tot welke extremistische groep de aanvallers horen. In de regio zijn de taliban actief, net als een klein groepje terroristen die zichzelf tot Islamitische Staat rekent. Veiligheidstroepen proberen de aanvallers uit te schakelen.

"Volgens de eerste informatie droegen de aanvallers uniformen van de veiligheidsdiensten", aldus woordvoerder Ataullah Khogyani. Voorlopig werden al twaalf gewonden geteld. In de lokalen van de ngo zijn "schoonmaakoperaties" aan de gang in de kantoren, waar volgens de woordvoerder nog meer slachtoffers gevonden kunnen worden. Of er nog aanvallers in het gebouw verschanst zijn, is niet duidelijk.

De aanval gebeurde rond 9 uur plaatselijke tijd. Het is nog niet duidelijk wie achter de aanval zit. De taliban lieten via Twitter weten er niets mee te maken hebben.

Volgens Khogyani blies een zelfmoordterrorist zichzelf op en vatte daarbij ook meerdere auto's vuur. Na de explosie trokken gewapende mannen het gebouw van de ngo binnen, waarop een vuurgevecht volgde met de ordediensten.

Volgens een werknemer van Save the Children werken er een honderdtal mensen in het kantoor in Jalalabad. De Britse ngo is een van de grootste hulporganisaties in Afghanistan en is er sinds 1976 actief. Ze helpt voornamelijk moeders en kinderen op vlak van gezondheidszorg en onderwijs.

Afgelopen weekeinde vielen Taliban een groot hotel in  Kaboel aan. Daarbij zijn zeker twintig mensen gedood.

REUTERS
REUTERS
R
REUTERS R
REUTERS
Mensen rennen weg van de plek van de ontploffing.
REUTERS Mensen rennen weg van de plek van de ontploffing.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • anna Vandenberg

    Als de criminelen vervolgt worden in Afghanistan kunnen ze naar België komen, hier staat een horde advocaten hen op te wachten en bezorgd hen wel een nieuwe identiteit naar keuze. De mensen worden vervolgd zal hun verdediging pleiten. Wie hier criminele feiten pleegt en dat gaat niet om voedsel stelen zal in zijn land ook niet de braafste geweest zijn.