Afghaans hof vernietigt doodstraf voor lynchen vrouw

Vrouwen in Kabul protesteren tegen de dood van Farkhunda.
REUTERS Vrouwen in Kabul protesteren tegen de dood van Farkhunda.
Een Afghaans hof heeft de doodstraf vernietigd van vier mannen die betrokken waren bij de wrede dood van een jonge vrouw in maart. Dat meldt de BBC. De 27-jarige Farkhunda werd afgetuigd en in brand gestoken door een woedende menigte omdat ze een koran zou hebben verbrand. De moord leidde in Afghanistan maar ook in andere landen tot geschokte reacties.

De menigte sloeg en schopte de vrouw in Kabul onder toeziend oog van politieagenten die niet ingrepen. Haar aanvallers dachten ten onrechte dat zij een koran had verbrand. Later bleek dat niet zo te zijn. Volgens haar familie was het valse gerucht verspreid door een geestelijke, Omran, met wie ze een meningsverschil had.

De rechter besloot de geestelijke, die de menigte zou hebben opgehitst, in hoger beroep vrijuit te laten gaan. De vier mannen werden in mei ter dood veroordeeld. Acht andere verdachten kregen zestien jaar cel en de zaak tegen achttien anderen werd geseponeerd. Elf politieagenten werden later veroordeeld tot één jaar cel omdat ze niet ingrepen.

In totaal stonden 49 personen terecht. "Ik schopte haar een of twee keer maar deed niet de hele tijd mee", zei een van de verdachten toen tijdens de rechtszaak. "Anderen vroegen om lucifers, dus ik gaf mijn aansteker."

Een aantal van de verdachten. In totaal werden 49 personen verdacht van betrokkenheid bij de wrede moord op Farkhunda.
AP Een aantal van de verdachten. In totaal werden 49 personen verdacht van betrokkenheid bij de wrede moord op Farkhunda.

Geschokt

Mensenrechtenactivisten hebben geschokt gereageerd op het besluit van het hof. Een van hen, Wasjima Frogh, zei tegen de BBC dat de uitspraak aantoont dat de rechtszaak niet deugde. De moord, die werd vastgelegd met een mobiele telefoon, leidde in Afghanistan tot geschokte reacties.

Na de lynchpartij kwam een beweging op gang die opriep tot het inperken van de macht van religieuze leiders en het versterken van handhaving van de wet. De begrafenis van Farkhunda, die net als vele Afghanen alleen een voornaam bezat, bracht veel mensen op de been. Haar kist werd gedragen door vrouwen, wat ongebruikelijk is in Afghanistan.

Vrouwen dragen de kist van Farkhunda tijdens de begrafenis in Kaboel.
AP Vrouwen dragen de kist van Farkhunda tijdens de begrafenis in Kaboel.