Afghaan op houten vlotje gered in kanaal van Calais

De 23-jarige jongeman werd op tijd uit het water gehaald.
AFP De 23-jarige jongeman werd op tijd uit het water gehaald.
Voor een Afghaanse vluchteling die met wat latjes, een tafelpoot en een bedlaken een 'vlot' bouwde, was het zijn ticket naar een nieuw leven in Engeland. Volgens zijn redders, die hem op het nippertje uit het het kanaal van Calais konden vissen, was het vaartuig in werkelijkheid een regelrechte reis naar een zeemansgraf voor de wanhopige kapitein.

De 23-jarige Asif Hussainkhil, gekleed in een windjack, regenbroek en bepakt met rugzak met enkele bezittingen, werd maandag opgepikt op zee toen hij nog maar 30 minuten daarvoor zijn zijn reis van Calais naar Engeland had aangevangen.

Op zijn gammele vlotje hoopte hij, net als jaarlijks vele andere honderden vluchtelingen, de lange reis levend af te leggen en een nieuw leven aan de andere kant van het water te kunnen beginnen.

Verwonderde vakantiegangers
De Britse crew van een P&O ferry met als thuishaven Dover zag de jongeman dobberen. Zij alarmeerden de Franse kustwacht. In de tussentijd bleef de grote boot in zijn buurt om de avonturier te beschermen. De vakantiegangers aan boord keken verwonderd naar de jongeman in zijn gammele 'boot'.

Volgens de Franse kustwacht die kort daarop arriveerde, stond Hussainkhil op het punt onderkoeld te raken. Als hij niet was gesignaleerd, zou zijn vaartuig waarschijnlijk binnen korte tijd zijn gezonken en de jongen verdronken.

'Teleurgesteld maar blij'
De jongeman liet in een eerste reactie weten dat hij 'teleursgesteld' dat zijn meest recente poging was mislukt. Wel was hij blij dat hij gered was. Bang of terughoudender is hij nu niet. "Ik zal het weer doen, en weer, er is geen andere manier om in Engeland te komen", laat hij vandaag aan de BBC weten. Een oom en neefjes van Hussainkhil wonen daar al wel.

"Als kind al was ik gek op Engeland. Het is een sterk en machtig land". Hij legt nog uit dat hij het vlot bouwde met spullen die hij vond in het asielzoekerscentrum in Calais. "Het plan was om in Engeland te komen, maar de wind stond het niet toe. Ik was geen moment bang om te verdrinken, ik kan zwemmen".

In 2000 vluchtte een jonge Hussainkhil vanuit Afghanistan om te ontsnappen aan het regime van de Taliban. Sindsdien reisde hij door negen landen.