Afgezette Oekraïense president Janoekovitsj wil naar zijn land terugkeren

EPA
De afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, in ballingschap in Rusland, heeft beloofd, van zodra dat dit mogelijk is, naar zijn land terug te keren om het leven van de Oekraïeners "gemakkelijker" te maken.

"Als we het over het nu hebben, dan zal ik, zo snel als mogelijk, (naar Oekraïne) terugkeren en alles doen om voor het Oekraïense volk het leven te vergemakkelijken", zei Janoekovitsj zaterdag tegen het Russische televisiestation Channel One, bij een terugblik op de tragische gebeurtenissen van een jaar geleden op de Maidan in Kiev. "De belangrijkste taak nu is een einde maken aan de oorlogsvoering."

Gisteren precies een jaar geleden stroomde het Maidanplein in Kiev vol met anderhalf miljoen Oekraïners. Ze eisten het vertrek van president Janoekovitsj. De president antwoordde toen met kogels. Honderd mensen kwamen om. Na afloop van de gebeurtenissen vluchtte Janoekovitsj het land uit.

"Geen enkel regime is de verliezen waard die Oekraïne heeft geleden. Het land is vernietigd, we zien verlies van grondgebied, slachtoffers en vernietiging van hele regio's", sprak de vroegere Oekraïense president. "De wetteloosheid ten opzichte van het volk die momenteel in Oekraïne heerst is het resultaat dat dit regime na die gebeurtenissen kreeg".

Janoekovitsj zei geen buitenstaander te willen zijn met betrekking tot wat er zijn land gebeurt. "Ik kon niet terugkeren en ik ga niet verhullen dat ik mensen naar Oekraïne heb gestuurd om de situatie in de gaten te houden. We blijven het opvolgen".

De ex-president zei er mee bezig te zijn geweest "terug te gaan en de protestbeweging te leiden, en dan op een of andere manier de mensen te helpen die in deze situatie zijn geraakt. Maar iedereen kwam tot de opinie dat onze tegenstanders, onze vijanden, alles zouden doen om me te vernietigen. Al mijn bondgenoten waren categoriek tegen mijn terugkeer naar Oekraïne".