Afgescheurde ijsberg op Antarctica geraakt niet weg

afp
De gigantische ijsberg - twee keer zo groot als de provincie Oost-Vlaanderen - die zich vorige maand in het westen van de Zuidpool van de Larsen-C-ijsplaat heeft losgescheurd, heeft zich sindsdien nauwelijks verplaatst. Dat zegt het Alfred-Wegener-Institut für Polar- und Meeresforschung in Bremen.

A68, zoals de ijsberg gedoopt werd, wordt nauwlettend in de gaten gehouden. "Het lijkt erop dat de ijsberg niet weg lijkt te geraken", zegt glaciologe Daniela Jansen van het instituut. "De zeestroming is er nog niet in geslaagd de gigant mee te nemen."

Met een lengte van 175 kilometer en een breedte tot 50 kilometer gaat het om een van de grootste ijskolossen die wetenschappers in de jongste drie decennia hebben geregistreerd. Het gevaarte weegt duizend miljard ton en heeft een oppervlakte van ongeveer 6.000 vierkante kilometer. "De ijsberg drijft heen en weer in een baai van Larsen C die tussen 10 en 12 juli ontstaan is bij het losscheuren van A68", zegt Jansen.

De glaciologe verwacht dat de positie van de ijsberg pas in de Antarctische zomer zal veranderen. "In de winter drukt er te veel pakijs tegen."
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jorne van gils

    is larcen c de afgescheurde ijsberg of het ijsplatform? ik heb hierover een spreekbeurt dus wil er iemand aub zo snel mogelijk antwoorden?

  • jorne van gils

    is de losgescheurde ijsberg larsen c of het platform? ik heb er een spreekbeurt over dus antwoord aub zo snel mogelijk.

  • Dirk de Grave

    En ondertussen is hij weer vastgevroren.