AfD voor het eerst tweede partij in Duitsland in opiniepeiling

REUTERS
De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) is in een vandaag gepubliceerde opiniepeiling van de ARD voor het eerst de tweede partij van Duitsland. De regeringspartijen, de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD, zijn weer zwakker geworden.

De CDU/CSU zakt af naar 28 procent. De AfD streeft de SPD voorbij met 18 procent en de SPD moet het in deze peiling met een procentpunt minder doen (17 procent). Als er dit weekeinde verkiezingen zouden zijn, behaalden de partijen waar de regering van bondskanselier Angela Merkel (CDU) op stoelt, samen nog slechts 45 procent van de stemmen, aldus de ARD.

De Groenen (15 procent) en de rechts-liberale FDP (9 procent) gaan allebei iets vooruit in de opiniepeiling in vergelijking met de vorige ARD-peiling. De socialistische Die Linke blijven op 10 procent.

Het is morgen precies vijf jaar geleden dat de AfD voor het eerst meedeed aan de Duitse parlementsverkiezingen. De partij haalde toen de kiesdrempel niet. Bij de oprichting was de AfD een rechts-liberale eurosceptische partij met als boegbeeld de gematigde Bernd Lucke. Na interne ruzies maakte de partij vanaf 2015 onder de nieuwe leiding van Frauke Petry een ruk naar populistisch rechts. De AfD ging de nadruk leggen op afkeer van buitenlanders, van de islam en van de euro. De AfD is echter niet tegen de EU.

In de verkiezingen van 2017 behaalde de AfD met 12,6 procent van stemmen 94 zetels in de Bondsdag. Veel stemmen kwamen uit Oost-Duitsland. De dag na de stembusgang stapte Petry uit de partij, omdat die volgens haar extreemrechts werd. De fractie in de Bondsdag wordt nu voorgezeten door Alexander Gauland, een medeoprichter van de AfD.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roy Cooks

  En toch zijn er nog zoveel hele slimmen die voor de CDU blijven stemmen. Tja, het masochisme is de wereld nog niet uit...

 • DIRK VAN DESSEL

  Duitsland ontwaakt uit zijn politiek-correcte winterslaap, zoveel is duidelijk....

 • roger geens

  Te veel mensen kennen het verschil niet tussen populisme en anderen die politiek op een ernstige manier bedrijven ,voor mevrouw Merkel gaan wereldwijd de deuren open en populisten komen meestal niet verder dan eigen regio .

 • Michel Van Limbergen

  Zegen dat de AfD populisten zijn maar de regering van Merkel is stukken erger en dictatorialer!

 • Daisy Vanreet

  De mensen beginnen zich te realiseren dat we met de ogen open in de afgrond rijden. Tijd om de chauffeur te wisselen.