AfD-parlementslid krijgt scherpe kritiek nadat hij demonstratief blijft zitten tijdens herdenkingsmoment vermoorde Duitse politicus

Müller bleef tijdens de lofrede gewoon zitten.
rv Müller bleef tijdens de lofrede gewoon zitten.
In Duitsland hebben verschillende partijen forse kritiek geuit op Beiers parlementslid Ralph Müller van de uiterst rechtse AfD-fractie. Müller bleef vanmiddag bij een herdenking in het Beierse deelstaatparlement als enige demonstratief zitten tijdens een herdenkingsmoment voor de politicus Walter Lübcke, die door een rechtsextremist is veroordeeld.

Het Beierse parlement startte zijn zitting vanmiddag met een eerbetoon aan Lübcke. Parlementsvoorzitter Ilse Aigner riep de aanwezigen in de plenaire zaal op recht te staan terwijl ze de lofrede uitsprak. Alle parlementsleden en het volledige publiek stonden recht, enkel AfD-afgevaardigde Ralph Müller bleef zitten. Pas toen Aigner ook het overlijden van een andere politicus herdacht, stond Müller recht.

Verschillende collega-parlementsleden leverden scherpe kritiek op Müller. De groene en socialistische fracties toonden zich “sprakeloos over zo’n gedrag”, ook de liberale FDP sprak zijn afschuw uit. De CSU noemde “deze AfD en zijn afgevaardigden een schande voor het Beierse parlement”. Ook de fractieleider van de burgerlijst Freie Wähler, Fabian Mehring, riep Müller tot de orde. “Collega Müller, er is een mens gestorven. Er treuren mensen die een vader verloren hebben, een mens die om politieke redenen in koelen bloede vermoord is. Wij zijn rechtgestaan om deze mens te eren. Dan demonstratief zitten blijven is niet alleen niet gepast, maar ook een ontsporing die we tot nu toe onvoorstelbaar achtten in dit parlement.” Mehring verklaarde nooit meer met de AfD-fractie te zullen samenwerken als er geen excuses kwamen. 

“In een tekst verdiept”

De fractieleider van de AfD, Christoph Maier, zei “ondubbelzinnig en zonder enig misverstand te willen laten noteren dat moord moord is en altijd veroordeeld moet worden”. Müller zelf verklaarde dat hij niet bewust “vijftien seconden” was blijven zitten, hoewel op videobeelden te zien is hij hij meer dan twee minuten niet recht stond. Ook zou hij de oproep recht te staan niet hebben gehoord omdat hij “in een tekst verdiept was”. Müller heeft zeer veel respect voor Lübcke, klonk het nog verontschuldigend.

De verdachte die vorige week werd opgepakt in het onderzoek naar de moord op CDU-politicus Lübcke, heeft de aanslag ondertussen bekend. Hij stond bij de politie gekend als een extreemrechts figuur met contacten in het neonazi-milieu.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Iedereen met een beetje menselijkheid stond recht. “In een tekst verdiept" - wat een idioot. Ook al ben je het niet eens met iemands mening, dit staat gelijk met onverschilligheid voor moord.

 • Bram Van Karton

  Er is geen wet die eist dat hij rechtstond. Zwaar gebrek aan respect dat wel, maar an sich niet onwettelijk

 • Gilbert Rodts

  Iedereen is vrij te staan of te zitten .

 • Diane Bernaerts

  Als AfD nog een klein beetje fatsoen heeft, moeten ze die onmiddellijk uit de partij en uit het parlement zetten!