AfD haalt stemmen bij mannen en Oost-Duitsers

Van links naar rechts: Joerg Meuthen, Alexander Gauland, Alice Weidel en Frauke Petry van het AfD.
epa Van links naar rechts: Joerg Meuthen, Alexander Gauland, Alice Weidel en Frauke Petry van het AfD.
Waar halen de rechts-populisten hun stemmen? Vooral bij mannen, arbeiders en in Oost-Duitsland, zo blijkt. Wie niet tevreden is over Merkels immigratiepolitiek - «Wir schaffen das» - , stemde voor AfD, want veel Duitsers vinden dat Merkel het niet «geschafft» heeft.

21 procent van de kiezers die nu voor de AfD stemden, koos bij de verkiezingen in 2013 nog voor de bondskanselier. In de vroegere DDR haalde de AfD 22,5 procent en werd de tweede grootste. In de deelstaat Sachsen - de thuisbasis van voorzitter Frauke Petry - is de AfD zelfs de grootste partij.

Oost-Duitsers stemmen sinds de val van de Muur traditioneel nogal makkelijk op protestpartijen omdat ze het gevoel hebben dat Berlijn meer aandacht heeft voor het Westen dan het Oosten.

De AfD is een bij uitstek mannenpartij: uit onderzoek van het economische instituut DIW bleek dat zeven op de tien AFD-aanhangers mannen zijn. De AfD is bij uitstek de partij van de arbeiders en werklozen. Een vijfde van de kiezers zijn arbeiders en nog eens een vijfde heeft geen job.

Tenslotte haalt de partij stemmen bij Duitsers die vorige keer niet naar de stembus trokken: 35 procent van de AfD-stemmers stemde in 2013 niet of bracht een ongeldige stem uit.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino D.

  Het was anders wel in West-Duitsland, dat lastig vallen van die vrouwen. En achteraf bleek dat er nogal wat valse en opgeklopte verhalen bij zaten. Terwijl de Afd toch vooral sterk scoort in de vroegere DDR gebieden. Dat wijst toch meer op een verband met de grotere armoede en socio-economische verwaarlozing daar.

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Afd haalde vooral stemmen bij duitsers die het beu zijn dat die vreemdelingen hun vrouwen lastig vallen met aanslagen hun veiligheid aantasten en vooral met hun sociale zekerheid op de loop gaan. Maar er moesten er nog meer op gestemd hebben want nu gaat er toch niks veranderen andere coalitie zelfde spelers

 • Gino D.

  Het is wel voor die voormalige arbeiders uit de DDR dat Merkel het niet "geschafft" heeft. Die hebben geen job of een minijob. Maken ook een groot deel uit van die groep die men de werkende armen in Duitsland noemt. Gemiddeld verdienen Oost-Duitsers 790 euro/mnd minder voor dezelfde job dan hun West-Duitse collega's. Er wordt nauwelijks geïnvesteerd in de economie, huisvesting en infrastructuur in de ex-DDR. Men zou voor minder op een protestpartij stemmen.

 • P. Vangistel

  Gefrustreerde mannetjes en teleurgestelde oostduitsers die terug verlangen naar die goede oude DDR tijd, wat dan wel weer grappig is omdat het toen communistisch was en dan stemmen ze nu op extreem-rechts....