Advocatenkoppel dat wapens richtte op Black Lives Matter-betogers aangeklaagd

Patricia en Mark McCloskey richten eind mei hun wapens op een groep betogers aan hun villa.
Photo News Patricia en Mark McCloskey richten eind mei hun wapens op een groep betogers aan hun villa.
Het advocatenkoppel dat eind vorige maand twee wapens richtte op Black Lives Matter-demonstranten voor hun villa in St. Louis (Missouri) is aangeklaagd voor het onwettig gebruik van vuurwapens. Dat meldt de BBC. Videobeelden van het incident gingen destijds viraal.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Mark (63) en Patricia (61) McCloskey zeiden dat ze hun wapens bovenhaalden omdat ze zich bedreigd voelden door de betogers, maar volgens de aanklager riskeerde het koppel juist een gevaarlijke situatie te creëren tijdens een verder vreedzaam protest.

“Het is illegaal om op een bedreigende manier met wapens te zwaaien naar deelnemers van een vreedzame betoging. Dit soort gedrag is onaanvaardbaar in St. Louis”, zei Kim Gardner. 
“We moeten het recht om vreedzaam te protesteren beschermen. Iedere poging om dit te belemmeren door intimidatie wordt niet getolereerd”, klonk het.

REUTERS

“Geen misdaad”

De advocaat van de twee zestigers kan zich niet vinden in de beslissing om tot vervolging over te gaan. Joel Schwartz noemt het besluit “ontmoedigend”. Hij is er “ondubbelzinnig van overtuigd dat er geen misdaad is begaan”.

Volgens de verdediging van Mark en Patricia McCloskey hadden twee of drie blanke demonstranten het koppel en hun woning bedreigd. Op videobeelden van die bewuste 28 juni is te zien hoe het advocatenkoppel twee wapens richt op een groep manifestanten die langs hun villa in St. Louis passeert.

In een politierapport over het incident verklaart het koppel dat de betogers door een ijzeren hek met de borden ‘Geen toegang’ en ‘Privéstraat’ waren gedrongen. Een van de protestleiders houdt vol dat die poort al open stond.

George Floyd

De confrontatie tussen het koppel en de activisten was ontstaan terwijl die laatsten op weg waren naar het huis van burgemeester Lyda Krewson van St. Louis om haar ontslag te vragen. De demonstranten waren er niet mee opgezet dat de burgemeester eerder de namen en adressen had bekendgemaakt van bewoners die voorstelden om het politiebudget te verlagen, in de nasleep van het overlijden van George Floyd, die door politiegeweld om het leven kwam.

Op de aanklacht tegen Mark (63) en Patricia (61) McCloskey staan celstraffen tot vier jaar. Aanklager Gardner is er voorstander van dat het advocatenkoppel een alternatieve straf krijgt, zoals het volgen van een cursus of het uitvoeren van een taakstraf. De gouverneur van de Amerikaanse staat Missouri, Mike Parson, stelde vorige week nog dat hij bereid is zijn bevoegdheid om gratie te verlenen aan te spreken als het koppel zou aangeklaagd worden. “Ik denk niet dat ze enige tijd in de gevangenis zullen doorbrengen”, zei hij aan een lokaal radiostation.

AP
Photo News46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frederik Janssens

  Grappig hoe de professionele klagers hieronder meer beweren af te weten van de wetten van de VSA dan de openbare aanklager ter plaatse...

 • Dirk Pype

  Cowboys,in één woord samengevat.Neem een Amerikaan zijn geweer af en daar ze dan in hun blootje.Amerika is daarop gebouwd,schieten en terug schieten.

 • Guy Stanbel

  De omgekeerde wereld. Als je inbreekt op iemand zijn terrein, klaag je hem ook ineens aan? Ik begrijp er alvast niets meer van? Hij had beter geschoten.

 • mark germanus

  Mensen hebben het recht van hun eigendom te beschermen, zeker tegen dat crapuul die maar al te graag alles vernielen,stelen en in brand steken. Had die Floyd normaal gedaan tegen de politie had hij nog geleefd en hadden er geen protesten geweest.

 • guy raeymakers

  Bekijk de beelden maar is van dit voorval en hoe de 'vreedzame' betogers schreeuwden dat ze snachts zouden terugkomen om hen te vermoorden. dit gebeurde voor de mensen hun wapens hadden gehaald.