Advocaat wil vrijlating van Jos B., verdacht van moord op Nicky Verstappen (11), maar vangt bot

De advocaat van Jos B. had gevraagd om de vrijlating van zijn cliënt omdat er geen bewijs zou zijn voor de ten laste gelegde zaken. Maar de raadkamer ziet dat anders.
ANP De advocaat van Jos B. had gevraagd om de vrijlating van zijn cliënt omdat er geen bewijs zou zijn voor de ten laste gelegde zaken. Maar de raadkamer ziet dat anders.
De advocaat van Jos B. (55) heeft de rechtbank in Maastricht vandaag gevraagd om zijn cliënt vrij te laten. Het Openbaar Ministerie heeft volgens hem niet voldoende bewijs om de man vast te houden voor mogelijke betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (11). De raadkamer ziet dat anders. Zijn voorarrest werd met 90 dagen verlengd. 

Advocaat Gerald Roethof wees er vanmorgen op dat de doodsoorzaak van het slachtoffer niet bekend is en dat ook seksueel misbruik niet met zekerheid is te zeggen, evenmin als ontvoering. Nicky kan ook zijn weggelopen na een ruzie met zijn tentgenootjes, aldus Roethof. De advocaat wilde niet zeggen of zijn cliënt achter gesloten deuren verklaringen heeft afgelegd of zich beroept heeft op zijn zwijgrecht.

"DNA-sporen onvoldoende als bewijs"

De advocaat bevestigde dat er DNA-sporen zijn aangetroffen op Nicky, maar er zijn ook sporen van vijf anderen gevonden. Bovendien is er van B. geen bloed of sperma gevonden, zei Roethof. Verder zei hij dat DNA daar via contaminatie kan zijn terechtgekomen. Dat wil zeggen dat het DNA via via is overgebracht, bijvoorbeeld via een medewerker van de marechaussee die contact had met B., of via scouting, waar B. contacten had.

De DNA-sporen zijn onvoldoende om als bewijs te dienen, vatte Roethof samen. Verder vroeg hij zich hardop af: "Is er wel een delict gepleegd? En als dat zo is, heeft justitie dan de dader? Daarvan heb ik gezegd: absoluut niet! Met wat er hier ligt, kan onmogelijk gezegd worden dat hij de dader is.''

"Verdenkingen ernstig"

De raadkamer besliste echter dat B. zeker 90 dagen langer blijft vastzitten. Volgens de rechtbank zijn de verdenkingen tegen hem ernstig en is er een serieuze kans dat hij vlucht als hij op vrije voeten wordt gesteld. B. wordt niet alleen verdacht van het ombrengen en misbruiken van Nicky Verstappen, maar ook van het bezit van kinderporno. Verder gaat het om een zaak die de maatschappij heeft geschokt, aldus de raadkamer.

Na de termijn van negentig dagen komt de zaak voor het eerst ter zitting bij de rechtbank. Het is nog niet te zeggen of de zaak dan al inhoudelijk kan worden behandeld. Het kan ook gaan om een pro forma zitting, waarin de voortgang van het onderzoek wordt bekeken.

Jos B. wordt verdacht van de moord op de elfjarige Nicky Verstappen (inzet). Het jongetje kwam in de zomer van 1998 om het leven.
Politie Jos B. wordt verdacht van de moord op de elfjarige Nicky Verstappen (inzet). Het jongetje kwam in de zomer van 1998 om het leven.

Jos B. werd 26 augustus opgepakt. De 55-jarige man uit Simpelveld (Nederlands Limburg) wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de toen elfjarige Nicky Verstappen in 1998. Het jongetje werd dood aangetroffen in het natuurgebied Brunssummerheide, waar hij op kamp was. Het lichaam vertoonde sporen van seksueel misbruik.

Na een DNA-match kwam B. in beeld, maar hij bleek spoorloos. Na een internationale klopjacht werd hij opgepakt in een afgelegen gebied in Spanje, op circa 50 kilometer van Barcelona.
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Roland Louf

  Die zal wel nog de VS in mogen zeker?

 • Raoul Hoylaerts

  mooie advocaten...

 • Ingrid Charlier

  Je vraagt je soms af waar sommige advocaten hun diploma gehaald hebben. Het DNA van zijn klient werd gevonden maar toch heeft hij er niks mee te maken. Ongelofelijk.

 • Philip Maes

  Diegenen die hier schieten op de advocaat hebben vast en zeker het dossier gezien. Kan toch niet anders ?

 • Johan Picavet

  Het is geen makkelijk zaak: weten dat hij de dader is, is één, het bewezen krijgen is iets helemaal anders en op een geweten bij Jos moet je niet rekenen.