Advocaat voor spionage opgepakte Russische ruimtevaartadviseur hekelt schijnaanklacht

Ivan Safronov is opgepakt op verdenking van spionage
EPA Ivan Safronov is opgepakt op verdenking van spionage
De advocaat van Ivan Safronov, de Russische ruimtevaartadviseur die is opgepakt op verdenking van spionage, hekelt dat de zaak tegen zijn cliënt gefabriceerd lijkt te zijn. "Er is geen bewijs voorgelegd", aldus advocaat Ivan Pavlov in een interview met het radiostation Echo Moskvy. "De onderzoekers hebben ons niets uitgelegd."

Volgens Pavlov is er enkel een brede beschuldiging, namelijk dat Safronov geheime informatie over Russische militaire samenwerking in Afrika en het Midden-Oosten had doorgespeeld aan Tsjechië, een NAVO-lidstaat.
Russische media speculeerden dat de zaak gebaseerd zou zijn op berichten van Safronov over Russische wapenleveringen, in het bijzonder militaire vliegtuigen voor Egypte.

Dat geen bewijs wordt voorgesteld, doet vrezen dat "de speurders hun intenties proberen te verbergen", aldus Pavlov. "Het is duidelijk dat dit direct verband houdt met zijn werk als journalist.”

Safronov was journalist bij de prominente Russische kranten Kommersant en Vedomosti. Hij werd twee maanden geleden een adviseur public relations bij het Russische ruimteagentschap Roskosmos. Dinsdag werd hij opgepakt aan zijn woning in Moskou. De man wordt beschuldigd van verraad, waar maximaal 20 jaar cel op staat. Rusland kent geen doodstraf.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Wouter Van de Walle

    Hij is een kritische journalist, dat vooral