Advocaat van klusjesman spookgezin Ruinerwold: “Kinderen zaten niet tegen hun wil vast in boerderij”

Een rechtbanktekening van de Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B., medeverdachte in de zaak Ruinerwold.
ANP Een rechtbanktekening van de Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B., medeverdachte in de zaak Ruinerwold.
De kinderen van Gerrit Jan van D. zijn nooit tegen hun wil vastgehouden op zijn boerderij in het Nederlandse Ruinerwold. Dat zegt de advocaat van klusjesman Josef B. (59), die mee verantwoordelijk wordt gehouden voor de jarenlange vrijheidsberoving van de kinderen. Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz zouden de kinderen onlangs bij de onderzoeksrechter verklaard hebben dat ze niet opgesloten zaten en konden gaan en staan waar ze wilden.

Moszkowicz betoogde dat donderdag voor de rechtbank in Assen, in een tussentijdse zitting in de zaak. De advocaat wil dat de rechtbank B. al dan niet voorlopig vrijlaat, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. B. staat te boek als "de klusjesman" van de boerderij. Hij verblijft sinds drie weken in het Pieter Baan Centrum (PBC), de observatiekliniek van justitie.

Inquisitie

Volgens B. is het Openbaar Ministerie (OM) bezig met "een inquisitie", zo zei hij aan het slot van de zitting. "Die familie moet kapot. Hebben we dan niets geleerd van de geschiedenis?"


Het gezin Van D. heeft slechts besloten zich "tijdelijk af te zonderen", aldus B. "Het gaat om ideeën en die mogen niet. Het gaat om de vervolging van ideeën."

Klusjesman Josef B.
ANP Klusjesman Josef B.

De man wees er ook op dat de overheid burgers nu juist dwingt zich af te zonderen, in verband met het coronavirus. "Wat is het nou? Ik snap er niets meer van. In zo'n land wil ik niet leven”, klonk het. D. ging uit protest al eens in hongerstaking en dreigde dat opnieuw te doen.

Het OM stelt dat de kinderen op de boerderij in een soort religieuze ban hebben verkeerd, opgelegd door hun vader. B. zou de geloofsideeën van Van D. hebben gedeeld en een 'volgeling' zijn. 

Donderdag zei hij dat Van D. al veertig jaar met "een project" bezig was. "Hij heeft dingen uitgezocht die van groot belang zijn voor de wereld. Daar wordt over duizend jaar nog over gesproken."

Geloofsregels 

De betrokken kinderen zouden nog steeds volgens de geloofsregels willen leven. Hun moeder overleed in 2004.
Van D. is een paar jaar geleden door een hersenbloeding invalide geraakt. Hij is sinds zijn arrestatie vorig najaar nog niet in de rechtszaal verschenen. De man verblijft in voorarrest in een penitentiair ziekenhuis.

De rechtbank beslist vrijdag over onder meer het voorarrest van B. Op 17 september staat de volgende tussentijdse zitting gepland. Eind dit jaar of begin volgend jaar hoopt de rechtbank de zaak inhoudelijk te behandelen.

Lees ook:

De ‘messias van Ruinerwold’ vond zijn religieuze inspiratie op het Zuid-Koreaanse platteland (+)

Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn spirituele centrum in Ruinerwold: een bijzonder inkijkje (+)

Bekijk ook: 

Proces gestart rond spookgezin in Ruinerwold

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.