Advocaat van Jos Brech voelt zich gesterkt in schouw op heide om moord te betwisten: “Nicky lijkt te zijn weggelopen”

Jos Brech blijft vastzitten

De Brunssummerheide, inzet Nicky Verstappen.
Koen Verheijden De Brunssummerheide, inzet Nicky Verstappen.
Advocaat Gerald Roethof ziet de schouw op de Brunssummerheide vandaag als ontlastend voor zijn cliënt Jos Brech, die door het Nederlandse Openbaar Ministerie verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Nicky Verstappen (11). De advocaat suggereert dat het jongetje goed zelf kan zijn weggelopen en toen is overleden.

Op de schouw van vanochtend op de Brunssummerheide, waar onder meer werd gekeken op de plek waar Nicky op 11-jarige leeftijd in 1998 dood werd teruggevonden, volgde een rechtbankzitting. Het kwam tot een vurig betoog van de advocaat van Brech om zijn cliënt na een jaar voorarrest vrij te laten. Roethof zag de schouw immers als ‘ontlastend'. 

“Dank OM, voor de schouw,” sprak de advocaat. “Als je ziet hoe dicht de tent bij het pad stond, hoe makkelijk en hoeveel mensen in theorie achter de tent konden lopen... Er was totaal geen beveiliging of wat dan ook voor de kinderen.” Roethof beschreef ook hoe er over de heide veel paden lopen, hoe uitgestrekt het gebied is. “Als je geen oriëntatievermogen hebt, verdwaal je.” Zo kwam hij met het scenario dat Nicky zou zijn weggelopen. “Als je ziet hoe heet het wordt, hoe snel je kan uitdrogen zonder water.” En dan was er nog de ruzie in de tent waar Nicky met zijn vriendjes verbleef, voor Nicky's verdwijning. 

Blote voeten

De familie schudt net als hun woordvoerder en steun en toeverlaat Peter R. de Vries het hoofd. Ook het Nederlandse Openbaar Ministerie verwijst de versie van Roethof naar het land der fabelen, omdat onderzoek al heeft uitgewezen dat uitdroging of onderkoeling niet aan de orde is. En hoe komt het DNA van Brech op Nicky's onderbroek? 

De advocaat zei dat hij zich niet kan voorstellen dat Brech met de fiets een kind kon meevoeren, om hem vervolgens vrij ver van het zomerkamp waar Nicky's tent stond neer te leggen. Omdat Nicky's voetzolen ongeschonden waren, terwijl hij zoveel verderop werd gevonden, werd er vanuit gegaan dat zijn lichaam in het sparrenbos van toen zou zijn neergelegd, of daar in elk geval niet zelf naartoe liep. Roethof legde daarom een deel van de tocht vandaag op blote voeten af. Ook zijn zolen hebben “geen schram”, zei hij. 

Vandaag werd gekeken op de plaats waar de tent van Nicky Verstappen in 1998 stond.
@OM Vandaag werd gekeken op de plaats waar de tent van Nicky Verstappen in 1998 stond.

“Losse flodders”

De officier van justitie, die overigens in oktober verwacht een einddossier in de zaak te hebben, hekelde de suggesties van Roethof. “De raadsman komt met losse flodders.” Het OM hekelde ook het zwijgen van verdachte, dat het onderzoek aanzienlijk vertraagt en wijst op al dat DNA van Brech. Dat er zo zonder verklaring en tegen onderzoeken in twijfel wordt gezaaid, vond het OM opmerkelijk.  “Als je al die andere doodsoorzaken kan uitsluiten, zoals een natuurlijke dood en een ongeluk, dan kom je erop dat de doodsoorzaak niet anders kan zijn dan door een misdrijf.”

Maar Roethof stelt dat het OM niet duidelijk is in welk scenario Jos Brech als dader van dat misdrijf past. “Mijn cliënt moet alles uitleggen. Zo hoort het niet.” Hij verhief ook zijn stem: “Lever eens een dossier aan! Zodat ik punt voor punt voor punt erop in kan gaan. Duizenden pagina's die ik nog niet ken krijg ik in oktober en dan moet ik in november al inhoudelijk reageren. Ik kan niet toveren.” Overigens reageerde hij tijdens een schorsing van de zitting ook geïrriteerd op vragen over het zwijgen van zijn cliënt. “Dat is een grondrecht.” Verdachte Jos Brech hoorde intussen al het gepraat ogenschijnlijk onbewogen aan. 

Opvallend

In de rechtszaal kwam eerder nog een opvallend detail ter sprake. Een veelbesproken tissue, die vlakbij het lichaam van Nicky werd gevonden, blijkt DNA van een vrouw te bevatten. Tijdens de schouw op de Brunssumerheide vandaag werd ook gekeken naar de plek waarop dat zakdoekje werd aangetroffen. 

Onderzoek

Het onderzoek in de zaak verloopt overigens langzaam. Opnieuw laten onderzoeksuitslagen in de zaak op zich wachten. Vandaag had er resultaat moeten zijn van een nieuw DNA-onderzoek, dat is er niet. Begin oktober verwacht de rechtbank onderzoeksresultaten naar ‘nieuwe’ DNA-sporen wel te hebben. Maar advocaat Roethof vindt het allemaal veel te lang duren. “Gisteren zat mijn cliënt een jaar vast. Hoe serieus de beschuldigingen ook zijn: een jaar hechtenis hoort een kantelpunt te zijn.” 

De advocaat wil dan ook dat zijn cliënt op vrije voeten wordt gesteld. Daartoe verzocht hij in eerdere zittingen ook - zonder succes. Dat gebeurde nu opnieuw. De rechter besliste formeel: Brech blijft vastzitten. De schouw legde ‘geen gewicht in de schaal’ als het gaat om de voorlopige hechtenis.

Advocaat Gerald Roethof.
ANP Advocaat Gerald Roethof.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Timmermans

    Deze advocaat vergeet voor het gemak dat er veel DNA van Jos B. op het onderbroekje van Nicky is gevonden. Dat zal de wind gedaan hebben of zwijgt Jos B. om zich niet verder in de problemen te brengen.

  • Leonarda Van Opbroecke

    Advocaten in moordzaken zijn onbegrijpelijk. Het leed van nabestaanden is nog niet genoeg voor hen om ze dan tijdens de " verdediging " van de dader nog eens pijnlijk na te trappen met absurdigheden.