Advocaat steekt zichzelf in brand uit protest tegen afbraak planeet

Archieffoto
EPA Archieffoto
De Amerikaanse advocaat David Buckel, een bekende voorvechter van homorechten en het milieu, heeft zichzelf in een park in New York in brand gestoken. Het lichaam werd gisterenochtend gevonden door een voorbijganger.

Uit een afscheidsbrief die vlak bij de verkoolde resten van de 60-jarige advocaat werd gevonden, blijkt dat zijn zelfmoord een protest was tegen de manier waarop de mens de aarde aan het vernietigen is. "Sorry voor de puinhoop", schreef hij in zijn afscheidsbrief die aan de politie was gericht. Verder schreef hij dat hij hoopte dat zijn dood eervol zou zijn en anderen zou kunnen helpen.

In een e-mail die hij naar verscheidene Amerikaanse media stuurde, schreef Buckel dat "verontreiniging onze planeet verwoest", verwijzend naar 'lucht, bodem, water en weer'. "De meeste mensen op de planeet ademen nu lucht in die ongezond is door fossiele brandstoffen en velen sterven te vroeg als gevolg daarvan - mijn vroegtijdige dood door fossiele brandstof toont wat we onszelf aandoen", zo citeert The New York Times uit de afscheidsbrief.

Holebirechten

David Buckel (60) was een bekende voorvechter van homorechten in de Verenigde Staten. Hij pleitte op verscheidene geruchtmakende processen en stond vooraan in de beweging voor de legalisering van het homohuwelijk, dat nu erkend is in alle Amerikaanse staten. De man is vooral bekend geworden van de zaak Brandon Teena, een transgender die in Nebraska werd vermoord. Hilary Swank won een Academy Award voor haar rol in de film 'Boys don't cry' uit 1999, die van die gebeurtenis werd gemaakt.

De Amerikaanse krant haalt vrienden van Buckel aan volgens wie de advocaat voor het milieu begon op te ijveren nadat hij enkele jaren geleden uit de burgerrechtenorganisatie Lambda Legal van de holebigemeenschap was gestapt. "Eerbare doelen in het leven vragen om eerbare doelen in de dood", aldus nog Buckel in zijn afscheidsbrief.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Begrip en eerbied? Protesteren tegen de afbraak van de planeet maar wsl wel zelf een vervuilende vlammenversneller gebruiken om over u te gooien voordat die lucifer aan ging. Of hoeveel CO2 hij zelf even de atmosfeer heeft ingepompt met zijn eigen actie? Ik kan daar geen begrip en zelfs geen greintje respect voor opbrengen.

 • jeroen vanderhaeghen

  En het fijn stof die hierbij vrij kwam? Hier bereik je toch niks mee?

 • John Geers

  Veel begrip en eerbied . R.I.P.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Laten we hopen dat hij daarbij een beroep gedaan heeft op hernieuwbare energie.