Advocaat Puigdemont: "Uitlevering Puigdemont kan twee maanden duren"

Advocaat Paul Bekaert.
REUTERS Advocaat Paul Bekaert.
Paul Bekaert, de advocaat van Carles Puigdemont, heeft in Terzake bevestigd dat zijn cliënt een Europees aanhoudingsbevel heeft ontvangen. "Indien de overlevering toegewezen wordt, zullen wij sowieso beroep aantekenen."

De Spaanse rechter heeft een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont en vier ex-ministers die momenteel in België verblijven. Dat heeft nu ook de advocaat van Puigdemont formeel bevestigd.

"De Spaanse justitie moet het verzoek tot overlevering nu overbrengen aan het federaal parket in Brussel", legt advocaat Bekaert uit. "Daarna moet de federale politie de verdachten oppakken en naar de onderzoeksrechter brengen."

Vervolgens kan de rechter drie beslissingen nemen. Ofwel wordt het aanhoudingsbevel afgewezen, "wat zelden gebeurt", aldus Bekaert. Of het bevel kan op het eerste gezicht goedgekeurd worden, waarbij de verdachten voorwaardelijk worden vrijgelaten. Tot slot kan het aanhoudingsmandaat worden toegewezen. "Als dat zo zou zijn, kan ik u verzekeren dat wij sowieso in beroep zullen gaan", aldus nog Bekaert. 

Dan moet de correctionele raadkamer nog beslissen over de geldigheid van het Europees aanhoudingsbevel. Daarna wordt de persoon in kwestie overgeleverd aan de Spaanse justitie. Het hele gebeuren kan nog anderhalve maand tot zelfs twee maanden duren, weet Bekaert.

Verder gaf de advocaat nog mee dat Puigdemont voorlopig in België blijft. Hij voelt zich volgens Bekaert ook helemaal niet schuldig door naar ons land te komen. "Die aanhouding ging er sowieso komen." Daarnaast zal de afgezette Catalaanse leider ook vandaag of morgen een toespraak geven op de Catalaanse televisie. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques Mertens

  Als het aan de Catalanen ligt mag Puigdemont hier blijven. Ze hebben al lang spijt dat ze op zo'n lafaard gestemd hebben.

 • Roger Duyssens

  Het is algemeen geweten dat advocaten binnen iedere rechtstaat, alle middelen gebruiken om procedures te vertragen. Pudgimont heeft niet voor niets voor België gekozen omdat het algemeen bekend is dat men hier meester is in het vertragen en uitstellen van alle procedures en men er soms in slaagt mensen waarvan de schuld in wezen vaststaat vrij te krijgen wegens procedurefouten.

 • Guido neerinckx

  Bekaert praat voor zijn beurt.De rechter zal bepalen hoe snel het gaat,niet de advokaat.Door dergelijke uitspraken dient hij de zaak niet van zijn client.Trouwens de 2 betroffen monarchen Filip van Belgie en Felipe van Spanje zullen er wel voor zorgen dat alles zeer snel gaat.

 • Charel Jansens

  Zijn veroordeling ivm de grondwet gaat geen 2 maand duren met of zonder zijn aanwezigheid ze zijn niet in België waar alles te laks word uitgevoerd en alles 35 jaar duurt.