Adviseur: “Trump wil alle subsidies voor elektrische auto’s schrappen”

Illustratief beeld van elektrische auto's die worden opgeladen.
AFP Illustratief beeld van elektrische auto's die worden opgeladen.
Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, heeft vandaag gezegd dat de Trump-administratie een einde wil maken aan alle subsidies voor elektrische auto’s en andere voertuigen op hernieuwbare energiebronnen. Dat meldt persbureau Reuters.

President Trump dreigde er vorige week mee alle subsidies voor General Motors in te trekken. Aanleiding was het nieuws dat GM 14.000 jobs wil schrappen in de VS en Canada, en vijf fabrieken de deuren moeten sluiten. “Ik ben er om Amerika’s arbeiders te beschermen”, tweette hij. Als GM niet inbindt, wil de president onder meer het belastingvoordeel van 7.500 dollar intrekken dat de eigenaars van een elektrisch GM-model krijgen. Amerikaanse kopers van een ‘groene’ Tesla of GM hebben er al dankbaar van gebruikgemaakt. Autofabrikanten willen die maatregel uitbreiden, maar nu wil de Trump-administratie dus het omgekeerde.

“We willen een einde maken aan al deze subsidies”, zei Kudlow. “En trouwens, alle subsidies die werden opgestart tijdens de regering-Obama, willen we ook beëindigen”, ging hij verder. “Daarvoor mikken we op 2020 of 2021.”

Experts zeggen dat het Witte Huis de regeling niet eenzijdig kan veranderen. Kudlow maakte duidelijk dat eventuele wijzigingen niet alleen GM zouden raken. “Ik denk dat je dat wettelijk kunt,” zei hij nog.  Ook Reuters acht de kans klein dat de plannen van Trump werkelijkheid worden aangezien de Democraten vanaf januari de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Groot gelijk, dat is geen toekomst!

 • Els Pauwels

  ik geloof niet in elektrische auto's, ik geloof wel in een wereld waar niemand meer dan 5000 km per jaar rijdt . ( goederen leveranciers niet meergerekend )

 • Christine Laevers

  Een elektrische wagen zou een enorm verschil kunnen maken als gezinnen ook een eigen en gesloten energiebron hebben via bv zonnepanelen. Dat kan zelfs per wijk of zelfs per straat gebeuren. Maar iedereen is traag, apathisch en werkt zelfs tegen. Trump zorgt voor leven in de brouwerij. Uiteindelijk geeft hij zonder het zelf te weten aan iedereen de les om zelf je plan te trekken.

 • dirk belis

  En zo zullen er weer velen richting China vertrekken en kan hij de Amerikaanse auto nog juist aan zichzelf verkopen.Die man stort zijn land nog!!! dieper in de problemen,en de burger gaat daar weeral voor opdraaien .

 • Geert Tamsyn

  En zo schuift Trump de groeimarkt van EV nog wat meer richting China.