Adviseur Trump vliegt cel in voor leugens tegen FBI

George Papadopoulos (links) bij aankomst aan het gerechtsgebouw voor het aanhoren van zijn straf.
REUTERS George Papadopoulos (links) bij aankomst aan het gerechtsgebouw voor het aanhoren van zijn straf.
George Papadopoulos, een vroegere campagne-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is vandaag veroordeeld tot veertien dagen cel. Ook krijgt hij 200 uur werkstraf, komt hij een jaar lang onder toezicht te staan en moet hij een boete van 9500 dollar (8200 euro) betalen. 

Papadopoulos heeft toegegeven dat hij tegen de FBI heeft gelogen over contacten met Rusland tijdens zijn werk voor de Trump-campagne.

Papadopoulos had contact met een Britse hoogleraar. Die zei dat Rusland schadelijke informatie over Trumps tegenstander Hillary Clinton had. Volgens de aanklagers gebruikte Papadopoulos zijn contacten met de professor om zijn eigen positie binnen het campagneteam te verbeteren en te kijken of hij een ontmoeting tussen Trump en Russen kon regelen. "Ik heb een vreselijke fout gemaakt, maar ik ben een goed mens", zei Papadopoulus vandaag.

Papadopoulos is de tweede persoon uit de entourage van Trump die wordt veroordeeld. Eerder kreeg de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan dertig dagen celstraf. Campagneleider Paul Manafort werd schuldig bevonden aan aan financiële misdrijven die hij pleegde vóór hij bij het team van Trump aan de slag ging. Hij moet zijn straf nog horen. Informatie van Mueller en zijn speurders was cruciaal in Manaforts veroordeling, maar die hield geen verband met de Russische inmening. 

Ex-nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn en lobbyist Sam Patten hebben ook bekentenissen afgelegd. Daarnaast heeft onder meer nog Trumps voormalige persoonlijke advocaat, Michael Cohen, vorige maand aan de speurders in het Rusland-onderzoek bekend dat hij de regels rond campagnefinanciering heeft gebroken en belastingfraude heeft gepleegd.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luu di malinas

  In België mag je zoveel liegen tegen de politie als men wil. Het is niet strafbaar en je bent niet verplicht tegen jezelf te getuigen. Als er niet gelogen zou mogen worden zouden advocaten een pak minder werk hebben.

 • Anthony van der Borght

  Nu weet hij ook wat het is en hoe het is in de gevangenis

 • Christiane Van Croonenborch

  Zal weer fake news zijn die republikeinen hebben wat voor met zulke clowns die blijven de leugens opstapelen en draaien als een haan op de kerktoren

 • Gerry Cle

  Trump zal voorbeeldig staan in het oranje.

 • Philomena Vanderweyen

  Nog even en de ganse staf van het witte huis kan Trump adviseren vanuit de gevangenis.