Adviesraad wildbescherming VS zit vol met jagers en wapenlobbyisten

AP
Een nieuwe Amerikaanse adviesraad die de regels voor het importeren van hoofden en huiden van Afrikaanse olifanten, leeuwen en neushoorns moet herschrijven, zit vol met trofeejagers. De meeste leden zijn lid van jagersorganisatie Safari Club International of wapenlobbyclub NRA.

Ook hebben sommige leden directe banden met de familie van president Donald Trump. Die noemde jagen op groot wild in tweets meermaals een 'horrorshow', maar het lijkt er sterk op dat de officiële adviesraad, die gisteren voor het eerst bij elkaar kwam, daar anders over denkt. 

Een analyse van de achtergronden van de zestien nieuwe leden van de International Wildlife Conservation Council door persbureau AP wijst erop dat ze waarschijnlijk het standpunt van minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke onderschrijven. Volgens hem is de beste manier om bedreigde diersoorten te beschermen het aanmoedigen van rijke Amerikanen om af en toe zo'n dier te schieten. 

De redenatie daarachter: jachtsafari's zijn dure aangelegenheden, tot wel 50.000 dollar per keer. Dat geld helpt volgens voorstanders om de leefomstandigheden van wilde dieren te verbeteren. Zinke stelde de raad van zestien samen, en is zelf een fervent jager.

Donateur

Een van de leden van de nieuwe adviesraad is Steven Canchellor, een bekende Republikeinse donateur. Uit cijfers waarop een actiegroep in 2015 de hand legde, blijkt dat Canchellor bijna 500 geschoten dieren op zijn naam heeft staan. Daaronder achttien leeuwen, dertien luipaarden, zes olifanten en twee neushoorns. 

Tegenstanders van de jacht vrezen dat de nieuwe adviesraad het aantal landen verruimt vanwaaruit jachttrofeeën mogen worden ingevoerd. Onder de vorige president, Barack Obama, werden de regels juist aangescherpt.

AFP

Donald J. Trump on Twitter

Big-game trophy decision will be announced next week but will be very hard pressed to change my mind that this horror show in any way helps conservation of Elephants or any other animal.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Geert Matthys

    Trump is New Yorker, die heeft nog nooit tijger in leven gezien dus het kan hem ergens niet schelen of die bestaan of niet, zelfde met wapens, iemand die afgelegen in Wyoming leeft knalt een wolf direct neer als ie hem ziet anders vreet ie misschien z'n kind op. Verschillende situaties, verschillende oplossingen, laat die rancher maar doen, politiek moet zich alleen bezig houden met totale aantal dieren en conservatie.

  • amaury jordens

    Misselijkmakend alweer....