Ademtest voor malaria komt eraan

AFP
Australische onderzoekers werken aan een ademtest voor malaria. Die moet sneller en goedkoper worden dan de huidige bloedtest.

Een ademtest voor malaria moet op dezelfde manier werken als de ademtest om alcoholgebruik bij autobestuurders op te sporen. De ontwikkeling van zo'n ademtest kwam in een stroomversnelling toen men vorig jaar ontdekte dat in de adem van malariapatiënten bepaalde chemicaliën te onderscheiden vallen.

Eerste proeven in Malawi
Een eerste proef met een ademtest voor malariapatiënten in Malawi liet al zien dat zo'n test kan werken. Dit najaar volgt een tweede test, eveneens in Malawi.

Vandaag is voor de opsporing van malaria een bloedonderzoek nodig. Dat vergt meer tijd en geld. En alleen deskundigen kunnen dat toen. Een ademtest kan in principe door iedereen worden afgenomen. Vooral in Afrika Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen. Volgens de jongste cijfers sterven wereldwijd 438.000 mensen per jaar aan de ziekte. Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral door de verspreiding van insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen.