Adam werd op zijn 14de opgepakt en zat 24 jaar onterecht in de cel voor dodelijke brand

AP
Een Amerikaan die op zijn 14de levenslang kreeg, zat 24 jaar ten onrechte achter de tralies. Hij zou in 1993 brand hebben gesticht in een appartement in Chicago, waarbij twee ouderen om het leven kwamen. Deze week werd hij vrijgelaten.

Adam Gray was 14 jaar oud toen hij werd gearresteerd. Hij werd urenlang verhoord door de politie zonder dat zijn ouders bij hem waren. In het begin ontkende hij, maar later gaf hij toe dat hij de brand had aangestoken. "Ik heb urenlang uitgelegd dat ik onschuldig ben, maar ze wilden niet luisteren. Ze gingen net zo lang door tot ik bekende.''

Dan toch geen brandstichting
Het Openbaar Ministerie besloot afgelopen zomer opnieuw naar de zaak te kijken, nadat Grays advocaten verschillende herzieningsverzoeken hadden ingediend. Na het bestuderen van het technische bewijs kwamen de aanklagers tot de conclusie dat het toch niet om brandstichting ging. De brand zou per ongeluk zijn ontstaan.

Juridische stappen
De inmiddels 38-jarige Adam vindt het moeilijk om te geloven dat hij weer vrij is. Hij probeert te wennen aan het moderne leven en wil de verloren tijd met zijn familie inhalen. Hij overweegt juridische stappen te nemen.

AP

Ik heb urenlang uitgelegd dat ik onschuldig ben, maar ze wilden niet luisteren

Adam Gray