Actrice Alyssa Milano roept op tot “seksstaking” tegen strenge abortuswetten in VS

 Alyssa Milano.
Matt Sayles/Invision/AP Alyssa Milano.
Enkele dagen nadat de Amerikaanse staat Georgia een strengere abortuswet invoerde, roept Alyssa Milano op tot protest. De actrice zegt zelf geen seks meer te hebben tot vrouwen de “autonomie over hun lichaam” terugkrijgen en moedigt anderen aan om hetzelfde te doen. Haar voorstel kreeg heel wat kritiek.

“Onze reproductieve rechten worden uitgewist. Tot vrouwen de legale controle hebben over onze eigen lichamen, kunnen we een zwangerschap gewoon niet riskeren”, schreef Milano, bekend van TV-series als ‘Charmed’ en ‘Melrose Place’ op Twitter. “Ik roep op tot een #seksstaking.”

Aanleiding is de strengere abortuswetgeving in Georgia, die het afbreken van een zwangerschap verbiedt van zodra de hartslag van de foetus hoorbaar is. Dat kan al na vijf tot zes weken, een moment waarop veel vrouwen nog niet eens zeker weten dat ze zwanger zijn.

De nieuwe wet werd eind maart goedgekeurd en moet op 1 januari in voege treden, als conservatief gouverneur Brian Kemp groen licht geeft - wat zo goed als zeker is. Eerder namen staten Iowa, Kentucky, Mississippi en Tennesse ook al een zogenoemde ‘heartbeat’-wet aan.

Kritiek

“We moeten begrijpen hoe ernstig de situatie over het hele land is”, stelde Milano aan The Associated Press. “Het moet mensen eraan herinneren dat we de controle hebben over onze eigen lichamen en hoe we ze gebruiken.”

Maar niet iedereen is opgezet met het idee van een seksstaking. Critici merkten op dat een dergelijke actie veronderstelt dat seks “iets is dat vrouwen doen als een gunst voor mannen”. “Mannen omkopen voor gelijke rechten met de toegang tot onze lichamen is niet hoe feminisme werkt”, aldus een tweet. 

“Mijn man is even furieus als ik”, klinkt het ook. “Waarom zouden we geen seks moeten hebben? Deze staking kan dan wel goedbedoeld zijn en goedkope ‘feel good’-reacties opwekken, maar het promoot een seksistisch narratief dat seks iets is dat we mannen geven als een vorm van valuta.”

Steun van pro-life

De oproep van Milano kreeg wel steun uit onverwachte hoek: enkele anti-abortusactivisten waren laaiend enthousiast. “Ik sta helemaal aan jouw kant”, schreef Lila Rose, de directrice van een anti-abortusorganisatie. “Niemand zou seks moeten hebben voor ze klaar zijn om het voorrecht en de verantwoordelijkheid te omarmen van een levenslang engagement en de opvoeding van een kind.”

Milano liet zelf aan AP weten dat ze niet te zwaar tilde aan de kritiek en zei dat ze blij was dat haar tweet ervoor zorgde dat “mensen praten over de oorlog tegen vrouwen”.

De seksstaking is overigens niet de eerste protestactie tegen de omstreden abortuswet in Georgia. Zo’n veertig Hollywoodsterren, onder wie Amy Schumer, Christina Applegate en Ben Stiller, dreigden eerder al om 
niet meer in de staat te zullen werken als de wet werd aangenomen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Te veel vrouwen met een minderwaardigheidscomplex en in de klauwen van een man, te veel mannen met te veel testosteron, beide partijen kennen blijkbaar geen voorbehoedsmiddelen. In de VS. En in Europa.

  • Roland Verhoeven

    modern feminisme. De staat mag zich niet moeien en dus moet abortus kunnen. Anderzijds de staat mag zich niet moeien dus moet anticonceptie terugbetaald worden...niet is niet, niet wanneer je wilt

  • Marko Decandt

    Inderdaad, gemakkelijk voor een vrouw om te sexstaken. Probeer eerder te shoppingstaken in de plaats, hoe lang gaan ze dat volhouden?