Activisten maken zich op voor "bestorming" G7

Duitse agenten doen de nodige trainingen naar aanleiding van de topconferentie op het Beierse slot Elmau.
REUTERS Duitse agenten doen de nodige trainingen naar aanleiding van de topconferentie op het Beierse slot Elmau.
Voor linkse activisten zijn de topconferenties van de G7 nog steeds dé gelegenheid om hun tegengeluid te laten horen. Zo ook de aanstaande top op het Beierse slot Elmau. Talloze organisaties van antiglobalisten, communisten, anarchisten, autonomen en zelfverklaarde revolutionairen roepen hun achterban op om zich gereed te maken voor de top van zeven belangrijke industrielanden, die zondag en maandag wordt gehouden.

"Het aantal mensen dat zich klaarmaakt, neemt duidelijk toe'', aldus een woordvoerder van de Duitse politiemacht die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de wereldleiders die aan de top deelnemen.

Een rondgang langs activistische groepen maakt duidelijk dat hij gelijk heeft. Actiegroep 'Perspektive Kommunismus' roept bijvoorbeeld op de top te "bestormen'', de antifascisten zijn naar eigen zeggen van plan de conferentie te "omsingelen en te blokkeren''.

Op de radicaal-linkse site G7-mobi.org staan ter inspiratie filmpjes van rellen tijdens eerdere G7-bijeenkomsten. De site opent met een bewerkte foto van het kasteel waar de top wordt gehouden, met rookwolken erboven en talloze brandweerwagens eromheen.

De activisten boekten vandaag voor de rechter een succes. Een bestuursrechter in München maakte het verbod op de oprichting van een protestkamp op een wei in Garmisch-Partenkirchen ongedaan. Het gemeentebestuur van die bergsportplaats in de Alpen moet toestaan dat de activisten het kamp inrichten en daar vandaan actie voeren, bepaalde de rechter in een spoedprocedure. Het slot Elmau ligt in het district Garmisch-Partenkirchen.

AFP
De vlaggen van de industrielanden geprojecteerd op slot Neuschwanstein.
EPA De vlaggen van de industrielanden geprojecteerd op slot Neuschwanstein.