Activisten Femen protesteren naakt op Frans kerkhof tegen vrouwengeweld

De activisten beschilderden kartonnen grafstenen met de naam en leeftijd van vrouwen die dit jaar door hun partner werden vermoord.
AFP De activisten beschilderden kartonnen grafstenen met de naam en leeftijd van vrouwen die dit jaar door hun partner werden vermoord.
Een honderdtal activisten van de Oekraïense feministische beweging Femen heeft zaterdag geprotesteerd tegen vrouwengeweld in Frankrijk. Ze trokken daarvoor in stilte naar de begraafplaats in Montparnasse  in Parijs om meer aandacht te vragen en om te eisen dat de regering “zich sterker mobiliseert”. 

“Ik was de volgende”, “geen enkele meer”, “ik zal pas serieus genomen worden als ik sterf", met die slogans trokken de vrouwen schreeuwend door de straten voor ze ook in stilte het kerkhof betraden.  Op die symbolische betoging droegen de vrouwen allemaal een kartonnen grafsteen mee met daarop de naam en leeftijd van de slachtoffers die dit jaar het leven lieten door vrouwengeweld.

“Taïna, 20 jaar oud, 3de vrouwenmoord”, “Michèle, 72 jaar oud, 10de vrouwenmoord”, “Fabienne, 51 jaar oud, 36ste vrouwenmoord”, “Marie-Alice, 53 jaar oud, 51ste vrouwenmoord”, “Audrey, 37 jaar oud, 66ste vrouwenmoord”, “Denise, 58 jaar oud, 92ste vrouwenmoord”, “Clothilde, 35 jaar oud, 96ste vrouwenmoord”, “Salomé, 21 jaar oud, 100ste vrouwenmoord”.

Volgens de activisten zijn er dit jaar al 114 vrouwen in Frankrijk gedood door hun (ex-)partner. Ze willen daarom dat de overheid meer maatregelen neemt en dat de politie vroeger optreed. Inna Shevchenko, een vooraanstaand lid van de Fementbeweging, vertelde journalisten dat “het belangrijkste vandaag is om te beginnen met het luisteren naar vrouwen. “Wij allen zijn mogelijke slachtoffers van huiselijk geweld of vrouwenmoord,” zei ze.

De vrouwen trokken roepend door de straten.
AFP De vrouwen trokken roepend door de straten.
Op het kerkhof veranderde de betoging in een stille mars.
AFP Op het kerkhof veranderde de betoging in een stille mars.
Grijs geverfd trokken de vrouwen naar het kerkhof. Op hun lichaam schreven ze slogans die het geweld veroordelen.
AFP Grijs geverfd trokken de vrouwen naar het kerkhof. Op hun lichaam schreven ze slogans die het geweld veroordelen.18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daniel daue

  En dat moet dan op een kerkhof,blijkt dan toch van weinig respect te hebben tegenover de mensen die daar liggen

 • Jonas Buyle

  Zeker nodig om zoiets onder de aandacht te brengen. Maar, vrouwen protesteren om veel en de (blanke) man wordt genadeloos gestigmatiseerd. De cijfers van wie achter de vuilkar loopt of wie sterft op het werk of door zelfmoord, zijn oververtegenwoordigd door mannen maar naar die cijfers wordt niet gekeken natuurlijk.

 • Jean Paul Peelos

  Niets is nog heilig. En wie heeft het voor het zeggen. Gestoorden, exhibitionisten, graaiers, terroristen, moordenaars, verkrachters,.......

 • joeri gielen

  Amaai...een paar blote tieten en wij moeten luisteren....pfff zwakke boel.

 • Mark Verlot

  Mooi zo, met de borst vooruit.