Actief blanco stemmen nieuwe trend in Spanje

UNKNOWN

Bij de parlementsverkiezingen komende zondag in Spanje zullen vermoedelijk meer dan 400.000 kiezers lege omslagen zonder kruisjes in de stembussen steken. Volgens het Spaanse persagenstchap EFE neemt het aantal 'actieve blanco-stemmers' bij de verkiezingen de afgelopen jaren steeds verder toe.

Impact
Bij de parlementsverkiezingen van 2004 maakten de stemonthoudingen 1,6 procent van de afgegeven stemmen uit. Deze groep vormt, indien in het parlement vertegenwoordigd, de vijfde sterkste politieke macht in Spanje, achter de socialisten, conservatieven, Verenigd Links en de Catalaanse nationalisten. Sinds de eerste vrije verkiezingen na de Franco-dictatuur (1939-1975) steeg het aantal onthoudingen met het achtvoudige.

Protest
Bij de verkiezingen van zondag treedt een initiatief onder de naam 'Alternatief in Wit' aan. Ze ijvert dat de zetels in het parlement, die het aantal onthoudingen vertegenwoordigen, in de toekomst onbezet blijven. De stemonthoudingen zijn een uitdrukking van protest met een veelvoud van beweeggronden. Een aantal kiezers wil daarmee tegen het kiessysteem protesteren, anderen tegen de partijen of hun kandidaten. (dpa/sam)