Actie ‘Spijbelen voor het klimaat’ slaat over naar Canada

Een Belgische studente tijdens de klimaatmars op 21 februari in Brussel. De jongeren uit Montréal zijn geïnspireerd door de acties in Europa.
REUTERS Een Belgische studente tijdens de klimaatmars op 21 februari in Brussel. De jongeren uit Montréal zijn geïnspireerd door de acties in Europa.
Enkele honderden middelbare scholieren zijn vrijdag de straat op getrokken in het centrum van het Montréal, in Canada, voor de bescherming van het milieu. Ze deden dat in het kielzog van de internationale beweging van schoolgaande jeugd die protesteert tegen de politieke passiviteit rond klimaatverandering.

"Ja, ik spijbel, maar mijn moeder is op de hoogte en is ermee akkoord", vertelde Lou, een leerlinge van veertien jaar. Ze was een van de tweehonderd leerlingen die verzamelden op een straathoek in de Canadese grootstad. "Onze planeet staat in brand", "Join the green side" ('Kom naar de groene kant', een referentie naar Star Wars, nvdr), "Er is geen plan-eet B", stond er op de spandoeken van de jongeren, die manifesteerden onder een winterzonnetje.

"Dit is onze toekomst, en om verandering te bewerkstelligen, is het belangrijker om een namiddag te betogen dan twee lessen te volgen", zei Lia, vijftien jaar jong. Het is al de tweede week op rij dat de studenten in Montréal bijeenkomen. Ze zullen het daar niet bij houden: midden maart staat een klimaatmars op het programma waar ook universiteitsstudenten aan zullen deelnemen.

  “We hebben de beweging in Europa gezien en doen nu hetzelfde hier”, zei Etienne, ook vijftien. Ze verwezen naar de tienduizenden spijbelende scholieren in België, maar ook die in andere landen als Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. In Parijs kwamen vrijdag een duizendtal jongeren op straat. Ook in Australië was er al klimaatprotest van jongeren, geïnspireerd door de zestienjarige klimaatactiviste Greta Thunberg uit Zweden.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Klaas De Roo

    Super. Hoe meer landen er mee doen. Hoe beter.

  • Renée Schietekat

    Ze doen maar, nu enkel China en India en de echt vervuilende landen over de streep krijgen. Eén ding is zeker, na een tijd gaan al die demonstranten klagen dat alles zoveel duurder is geworden. Milieu-taksen, duurdere aankoopprijs van luxe artikelen. Duurdere vliegtuigticket's, duurdere brandstof enz enz. Want hoe dan ook, dit gaat veel, zeer veel geld kosten.