Achttien niet-begeleide minderjarigen uit Griekse migrantenkampen aangekomen in ons land

Twee jongens die aan het spelen zijn in een migrantenkamp op Lesbos.
AFP Twee jongens die aan het spelen zijn in een migrantenkamp op Lesbos.
Achttien niet-begeleide minderjarigen uit Griekse migrantenkampen zijn in ons land aangekomen in het kader van een herplaatsing. Dat maakte het asielagentschap Fedasil bekend. Herplaatsing van asielzoekers is een solidariteitsmechanisme dat de Europese Unie heeft uitgewerkt om lidstaten met een grote migratiedruk te ondersteunen. Griekenland heeft gevraagd om jonge kwetsbare migranten te herplaatsen.

De Belgische regering had zich op 8 mei akkoord verklaard om deze achttien niet-begeleide kinderen en tieners op te nemen. Ze verbleven zonder ouder of voogd in kampen op Lesbos en Samos. De jongste is negen jaar, de oudste pas net 18 jaar. Er zit één meisje tussen. 

De jongeren komen uit Afghanistan, Syrië, Iran, Somalië en Guinée. Ze zijn allemaal getest op corona voor hun afreis naar België en mochten alleen met een negatief resultaat naar ons land komen. 

Opvangtraject

De jongeren zullen volgens Fedasil het normale opvangtraject volgen dat voorzien is voor niet-begeleide minderjarigen. Fedasil vangt hen eerst op in een van onze speciaal voorziene observatie- en oriëntatiecentra. Na een verblijf van twee tot vier weken verhuizen ze naar een opvangstructuur die het best aansluit bij hun noden. Dat kan een centrum van Fedasil of het Rode Kruis zijn, maar ook een opvangplaats die beheerd wordt door de gemeenschappen. Het is ook tijdens dit traject dat ons land hun asielaanvraag zal onderzoeken. 

1.600 jongeren

De Europese Commissie had een oproep gelanceerd om 1.600 niet-begeleide minderjarigen te herplaatsen. Naast België doen nog tien andere EU-lidstaten mee aan het programma: Bulgarije, Frankrijk, Kroatië, Finland, Duitsland, Ierland, Portugal, Luxemburg, Litouwen en Slovenië. Volgens de EU-Commissie heeft ook Noorwegen laten weten dat het wil meedoen. 

Tien procent is jonger dan 14 jaar

Er zijn sinds april al 200 kinderen aangekomen in Luxemburg, Duitsland, Portugal en Finland. Duitsland heeft te kennen gegeven 243 kinderen te willen opnemen die zeer ziek of erg kwetsbaar zijn. Portugal zal 500 kinderen opnemen en Frankrijk 350.

Zo'n 5.000 niet-begeleide kinderen en tieners verbleven in de maand maart in Griekenland. Circa 10 procent is jonger dan 14 jaar en meer dan 70 procent tussen 16 en 18 jaar. In meer dan 90 procent van de gevallen gaat het om jongens. De meesten komen uit Afghanistan, Pakistan en Syrië.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willem schaap

  Hopelijk worden ze later herenigd met hun ouders, Waarschijnlijk andersom... En er worden zoveel miljarden verspild, waarom niet een fatsoenlijk kamp, ipv al die rotzooi, wat meer wegheeft van een vuilnisbelt (foto)

 • Harry Herkes

  Erg als je als jongere op deze manier aan je leven moet beginnen! Hopelijk worden ze overal hartelijk onthaald en krijgen ze alle kansen om een waardig leven op te bouwen !

 • Veerle Hertens

  Goed, ik wens hen een mooie toekomst.

 • Kristine Delacourt

  Hoe zijn die daar geraakt, en waar in godsnaam zijn hun ouders? Ik ben er helemaal voor om hen tijdelijk op te vangen, maar ze moeten zodra dat mogelijk is overgedragen worden aan hun ouders of hun regeringen die verantwoordelijk voor hen zijn.

 • Kevin De Greef

  Hopelijk krijgen ze een goede begeleiding hier en kunnen ze een mooie toekomst uitbouwen.