Achttien doden na explosie voor moskee in Jemen

Im Jemen zijn bij een bomexplosie voor een moskee achttien mensen gedood en 38 anderen verwond. De aan een motor bevestigde bom ontplofte na het vrijdaggebed voor de Bin Salman-moskee in het centrum van de stad Sada, zei de lokale politiechef aan het staatspersagentschap SABA. Onder de doden bevonden zich volgens de politie ook een vrouw en een kind.

Nog niet opgeëist
Tot de slachtoffers behoren volgens ziekenhuiskringen ook drie soldaten. De moskee werd volgens buurtbewoners vaak bezocht door militairen, die in een nabijgelegen kazerne zijn gelegerd. Doel van de aanslag was mogelijk de plaatselijke militaire bevelhebber te vermoorden. Die bleef echter ongedeerd. De autoriteiten namen naar eigen zeggen verscheidene verdachten vast. De aanslag werd voorlopig door niemand opgeëist. Vermoed wordt echter dat sjiitische rebellen achter het bloedbad schuilgaan.

Geweld
In Sada in het noordwesten van het Arabische land waren de afgelopen week de gevechten tussen het leger en soennitische rebellen heropgeflakkerd. Kort daarvoor was een vredesinitiatief van de Golfstaat Qatar mislukt. Gisteren hadden rebellen van de organisatie "Gelovige Jeugd" in Haidan in de omgeving van Sada vier soldaten gedood.

Al-Qaida
Waarnemers zien geen verband tussen de gevechten rond Sada en de jongste aanvallen op buitenlandse instellingen in de hoofdstad Sanaa, die vermoedelijk door soennitische al-Qaida-terroristen werden gepleegd. In de afgelopen weken waren in Sanaa onder andere naast de Amerikaanse ambassade, in de omgeving van de Italiaanse ambassade en in een wijk voor buitenlanders mortiergranaten ingeslagen. (dpa/gb)