Achternicht Hermann Göring liet zich steriliseren "om geen monster te baren"

"Ik lijk op hem. De ogen, de jukbeenderen, het profiel. Ik liet me steriliseren om geen monster te baren", getuigt Bettina Göring (links), de achternicht van Herman Göring (rechts) in de docu over de nabestaanden van nazikopstukken.
MDR "Ik lijk op hem. De ogen, de jukbeenderen, het profiel. Ik liet me steriliseren om geen monster te baren", getuigt Bettina Göring (links), de achternicht van Herman Göring (rechts) in de docu over de nabestaanden van nazikopstukken.
In een nieuwe documentaire onthullen de nazaten van nazileiders hoe die familiebanden hun leven hebben beïnvloed. Zo getuigt Bettina Göring, achternicht van Hitlers rijksmaarschalk Hermann Göring dat zij en haar broer zich vrijwillig lieten steriliseren om te verhinderen dat ze "een monster" op de wereld zouden zetten.

Bettina Göring woont nu in Santa Fe, in de Amerikaanse staat New Mexico. Hermann Göring stond mee aan de wieg van de gevreesde Gestapo, organiseerde de Holocaust en beval als leider van de Luftwaffe de Blitzkrieg op Groot-Brittannië.

De nu 60-jarige Bettina Göring is slechts één van een reeks nabestaanden van nazi's die in een nieuwe documentaire onthullen hoe ze omgaan met hun stamboom.

"Ik lijk meer op hem dan zijn dochter"
"Op mijn dertigste liet ik me steriliseren omdat ik bang was dat ik een monster op de wereld zou zetten", verklaart de vrouw. "Om te beginnen, lijk ik op hem. De ogen, de jukbeenderen, het profiel. Ik lijk meer op hem dan zijn eigen dochter", zegt ze in de documentaire over de vergeten kinderen van het Derde Rijk wiens ouders en ooms verantwoordelijk waren voor de grootste gruwel uit de geschiedenis.

Zelfmoord
Bettina Goering getuigt hoe haar vader, Heinz, na de dood van zijn vader door zijn oom werd geadopteerd. Heinz werd gevechtspiloot bij de Luftwaffe maar werd boven de Sijvjetunie neergehaald. In 1952 kwam hij terug uit krijgsgevangenschap. Zijn twee broers hadden toen al zelfmoord gepleegd uit schaamte en het familiefortuin was verdwenen.

Hermann Göring werd in 1946 samen met twaalf andere nazikopstukken terdoodveroordeeld un Nüremberg. Hij pleegde de avond voor zijn terechtstelling zelfmoord door een gifpil in te nemen in zijn cel.

Bettina vertelt dat haar vader, die in 1981 overleed, nooit over de Holocaust of over zijn roemruchte oom sprak. "Maar mijn grootmoeder aanbad hem", zegt ze.

"Zij zagen zichzelf als afstammelingen van helden. Maar wij zijn de afstammelingen van criminelen en massamoordenaars".
Lees hieronder verder

Katrin Himmler, achternicht van SS-baas Heinrich Himmler, trouwde met een Israëlische Jood en maakt zich zorgen over "de dag dat ik mijn zoon over zijn grootoom Heinrich zal moeten vertellen".
MDR Katrin Himmler, achternicht van SS-baas Heinrich Himmler, trouwde met een Israëlische Jood en maakt zich zorgen over "de dag dat ik mijn zoon over zijn grootoom Heinrich zal moeten vertellen".

Drie jaar werd gewerkt aan de documentaire, die wordt uitgezonden op de Duitse zender MDR. Het was de eerste keer dat de nabestaanden openlijk spraken over de schaamte en het schuldgevoel die gepaard gaan met hun familiale achtergrond.

Himmlers achternicht getrouwd met Jood
Opmerkelijk is ook de getuigenis van Katrin Himmler, achternicht van SS-baas Heinrich Himmler. Hitlers rechterhand was verantwoordelijk voor de uitroeiing van de Joden. Katrin Himmler trouwde met een Israëlische Jood en mijmert over "de dag dat ik mijn zoon over zijn grootoom Heinrich zal vertellen".

Zij getuigt: "Ik geloof niet dat ik zijn kwade aard heb geërfd. Maar ik leef wel met zijn naam. Toen ik elf was, werd de tv-reeks 'Holocaust' op de Duitse televisie getoond. Ik zat de hele tijd te huilen omdat de naam Himmler almaar herhaald werd. Ik besef dat hij de ergste massamoordenaar uit de moderne tijd is. Maar ik ben daar niet voor verantwoordelijk".

Dochter van kampcommandant
Ook Monika Hertwig getuigt in de docu. Zij is de dochter van kampcommandant Amon Goeth, die in de filmklassieker 'Schindler's List' door Ralph Fiennes wordt neergezet als een meedogenloze nazi die vanop het balkon van zijn huis in het concentratiekamp gevangenen doodschiet. Zij omschrijft hoe het is om verwant te zijn met een man die "voor de sport" baby's doodschoot. Als commandant van het kamp van Plaszow werd hij in 1946 opgehangen voor de moord op tienduizenden mensen, waarvan hij er 500 met eigen handen doodde.

"Hij hield ervan vrouwen met baby's in hun armen dood te schieten vanop het balkon van zijn huis, om te zien of hij met één kogel twee mensen kon doden", getuigt ze. "Hoe kan je de vader scheiden van de moordenaar? Hoeveel van de moordenaar zit in mij? Dat zijn de dingen die me kwellen".

Hij hield ervan vrouwen met baby's in hun armen dood te schieten vanop het balkon van zijn huis, om te zien of hij met één kogel twee mensen kon doden. Hoe kan je de vader scheiden van de moordenaar? Hoeveel van de moordenaar zit in mij? Dat zijn de dingen die me kwellen

Monika Hertwig, de dochter van kampcommandant Amon Goeth

De Israëlische regisseur van de docu, Chanoch Zeevi, zegt dat hij "fascinerende overeenkomsten" trof tussen de emoties van de verwanten van de Holocaust-verantwoordelijken en die van de overlevenden. Enkele overlevenden ontmoeten in de documentaire ook voor het eerst de kinderen van hun kwelgeesten.

"Ik heb een krachtige dialoog tot stand gebracht tussen de kinderen van de nazi's en de kinderen van de overlevenden. Ze leven allemaal dagdagelijks met de Holocaust en kunnen niet verder met hun leven".

Veroordeeld tot ellendig leven
Niklas Frank komt ook aan het woord, zoon van Hans Frank. Die was gouverneur van bezet Polen en was direct verantwoordelijk voor de uitroeiingskampen. Frank werd door de geallieerden ter dood veroordeeld, zijn zoon getuigt hoe hij "tot een ellendig leven is veroordeeld door de Hitlerfanaticus die mijn vader was".

"Ik droom nog altijd van de hopen lijken in de kampen. Mijn land zal nooit verlost zijn van die geschiedenis. Dat verhaal is nog altijd niet voorbij".

Frank geeft aan jongeren lessen over zijn beruchte vader, in een poging te verhinderen dat de jongeren van vandaag zich laten verleiden door neonazigroeperingen.

Ik heb een krachtige dialoog tot stand gebracht tussen de kinderen van de nazi's en de kinderen van de overlevenden. Ze leven allemaal dagdagelijks met de Holocaust en kunnen niet verder met hun leven

De Israëlische maker van de docu, Chanoch ZeeviReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels