Acht Turkse soldaten gesneuveld in operaties tegen PKK

REUTERS
Bij operaties tegen de Koerdische Arbeidspartij PKK zijn vandaag in de zuidoostelijke Turkse en overwegend Koerdische provincie Hakkari acht soldaten omgekomen en evenveel gewond, zo heeft de staf van het Turkse leger gemeld.

Zes militairen sneuvelden tijdens gevechten met Koerdische rebellen nabij een militaire basis in het district Cukurca. Twee andere soldaten verloren het leven toen een militaire helikopter, die er voor versterking aankwam, vermoedelijk ten gevolge van een technisch defect, neerstortte. Bij de strijd sneuvelden ook zes strijders van de PKK. De Turkse grondtroepen kregen ondersteuning van jachtbommenwerpers, gevechtshelikopters en drones.

De Koerdische Arbeiderspartij PKK vecht al decennialang voor zelfbestuur voor de Koerden in Turkije. Het conflict escaleerde vorig jaar nadat een staakt-het-vuren werd geschonden, waarop de Turkse troepen nu al maandenlang grootschalige operaties lanceren tegen de PKK.

Donderdag kwamen zo nog vier PKK-strijders om bij een ontploffing nabij de Koerdische stad Diyarbakir. Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken kwam die ontploffing er toen militanten explosieven in een gestolen voertuig laadden.