Acht op de tien Russen houdt Poetin verantwoordelijk voor problemen in Rusland

De Russische president Vladimir Poetin.
afp De Russische president Vladimir Poetin.
Van de Russen vindt 83 procent dat president Vladimir Poetin verantwoordelijk is voor de problemen in Rusland. Daarnaast denkt 61 procent dat hij "volledig" verantwoordelijk is, zo zegt het onafhankelijke peilingsinstituut Levada Centre. Dat voerde afgelopen maand een nationale peiling uit.

Meer Russen vinden dat Poetin direct verantwoordelijk is voor de binnenlandse problemen. Slechts 16 procent van de respondenten is van oordeel dat Poetin geen schuld draagt voor de problemen van Rusland, omdat hij "alles correct heeft gedaan".

Poetin is al bijna twee decennia aan de macht in Rusland, als president of als premier. Dit jaar is hij verkozen voor zijn vierde mandaat als president. Hij kreeg meer dan drie kwart van de stemmen achter zijn naam. De afgelopen maanden kreeg hij echter kritiek, omdat hij een wetgeving steunt die de pensioenleeftijd met vijf jaar verhoogt, naar 60 jaar voor vrouwen en 65 voor mannen.

De gemiddelde levensverwachting in Rusland ligt op ongeveer 66 jaar voor mannen en 77 jaar voor vrouwen, zo blijkt uit cijfers van de Russische federale statistiekdienst.

Uit de peiling blijkt nog dat zowat 56 procent van de respondenten opnieuw op Poetin zou stemmen, mocht er nu een nieuwe presidentsverkiezing plaatsvinden. Dat is 10 procentpunten minder dan vorig jaar.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • emiel wouters

  Dan weten zij toch beter als geen ander wat ze moeten doen bij de stemming. Tenzij de USA hun verkiezingen kackt natuurlijk. Dan wint hij weer. Het ene plezier is toch het andere waard of niet.

 • guy perain

  Klein telprobleem??

 • cecil atherton

  Helemaal juist dominique castelein en wim van meirvenne. Het is jammer genoeg wat laat maar minder en minder mensen trappen in de leugens en propaganda van de slinkse media. Onze redding zal uit het oosten moeten komen omdat zij zeer goed weten wat er 100 en 70 jaar geleden (net als nu) gespeeld werd en omdat wij natuurlijk, historisch keer op keer bewezen, de ruggengraat en de ballen missen om het zelf te doen.

 • dominique castelein

  ik volg Rusland al een tijdje en het communistische systeem tot 1989 kun je niet opkuisen op 30 jaar,infrastructuur,mentaliteit,werkethos,kwaliteitsproducten,dat is er nog niet,.Dit komt als er meer Westerse bedrijven hun invloed kunnen doen gelden in het management,Rusland is het rijkste land ter wereld,vandaag leeft 35% van de Europese bevolking van Russische energie,gas,olie,.Rusland zou wel eens onze bondgenoot kunnen worden in en oorlog tegen de moslims en die staat niet veraf

 • Alan Janssen

  Beetje contradictorisch, 83% vindt dat de problemen door Poetin komen en toch zou 56% nog op hem stemmen... ik denk dat je de cijfertjes en vragen in de enquête kunt interpreteren zoals je zelf wilt....