Acht landen eisen einde van sancties vanwege coronacrisis

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.
AFP VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.
Kort voor een spoedzitting per videoconferentie van de twintig belangrijkste economieën ter wereld (G20) vragen acht landen dat de sancties die aan hen worden opgelegd, zouden opgeheven worden vanwege de coronacrisis. 

Ze doen dat in een brief aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, zo meldde het Russische persbureau Interfax donderdag. Het gaat om Rusland, China, Syrië, Iran, Noord-Korea, Venezuela, Nicaragua en Cuba.

De strafmaatregelen ondergraven de strijd tegen het coronavirus, stellen de acht landen. Ze maken het moeilijk om medische uitrusting en geneesmiddelen te kopen.
Guterres wordt gevraagd om zich in te zetten voor de onmiddellijke en volledige opheffing van de sancties, luidt het. De VN-secretaris-generaal eiste eerder deze week al een wereldwijde stop van alle conflicten in het licht van de pandemie van het coronavirus. De Verenigde Staten en Europa bijvoorbeeld hanteren sancties tegen bepaalde landen.

Gemeenschappelijke initiatieven

Bij de videoconferentie donderdag onder leiding van de Saoedische koning Salman zullen de twintig belangrijkste economieën ter wereld zich buigen over gemeenschappelijke initiatieven om de coronapandemie in te dammen en economische gevolgen ervan op te vangen.

Lees ook: VN-topman Guterres: “Respons nodig zoals in oorlogstijd”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Carin Desmet

    Zou mooi zijn alle oorlogen stoppen en samen werken voor de economie en deze virus in te dammen... laat er ons na deze crisis een mooie wereld van maken zonder haat, jaloezie, machtsspelletjes, laat ons zij aan zij leven met respect voor ieder regilie en huidskleur leer van elkaar inplaatst van elkaar te haten

  • André Degrote

    Volgens mij geen goed idee , zeker voor de Kim.