Acht jaar cel voor kapitein in Hongkong na botsing op zee

AFP
De kapitein van een ferryboot is vandaag veroordeeld tot 8 jaar cel in Hongkong voor onopzettelijke doodslag na een botsing met een plezierbootje. Daarbij kwamen 39 mensen om het leven.

Het ongeval vond plaats tijdens de nationale feestdag van China op 1 oktober 2012 en was het zwaarste dat zich in 40 jaar heeft voorgedaan in de wateren van Hongkong. De kapitein werd ook veroordeeld tot 18 maanden cel voor het in gevaar brengen van mensenlevens, maar de rechter besliste om de straffen in mekaar te laten opgaan.

De Sea Smooth, een ferry van het bedrijf Hong Kong and Kowloon Ferry (HKKF) die plezierritjes aanbiedt om van Hongkong naar het Lamma-eiland te varen, een rit van drie kilometer, ramde de plezierboot Lamma IV. Die laatste had 120 passagiers aan boord, onder wie ook kinderen.

De Lamma IV, een ferry van elektriciteitsbedrijf Hong Kong Electric, vervoerde werknemers van het bedrijf en hun familieleden. De familieleden wilden het spectaculaire vuurwerk bijwonen dat elk jaar aan de Victoriahaven plaatsvindt.

Door de botsing, die met hoge snelheid gebeurde, zonk de Lamma IV op twee minuten tijd. Tientallen passagiers vielen overboord, anderen raakten opgesloten in de zinkende ferry.

De kapitein van de Lamma IV kreeg 9 maanden cel voor het in gevaar brengen van mensenlevens.