Acht arrestaties in Vietnam na vondst 39 doden in koelcontainer Engeland

Vietnamese onderminister onderweg naar Essex om slachtoffers te identificeren

AP
In Vietnam zijn acht mensen gearresteerd na de vondst van 39 dode migranten in een koelcontainer in het Engelse Essex. Dat meldt het Vietnamese persbureau VNA. Een Vietnamese onderminister voor Buitenlandse Zaken is gisteren afgereisd naar Groot-Brittannië om de Britse autoriteiten te helpen bij de identificatie van de slachtoffers.

De acht arrestaties werden verricht in de Vietnamese provincie Nghe An, meldt de Engelstalige nieuwssite VnExpress. De identiteit van de verdachten is niet bekendgemaakt, maar de autoriteiten vermoeden dat ze deel uitmaken van een bende die Vietnamezen naar Groot-Brittannië smokkelt. In de naburige provincie Ha Tinh werden vrijdag al twee mensen opgepakt in verband met de ramp.

Mensensmokkelaars

“Na het incident in het Verenigd Koninkrijk hebben sommige smokkelaars geld teruggegeven aan families wier kinderen vermist zijn”, zegt Nguyen Huu Cau, directeur van de politie in Nghe An. De politiedirecteur zei verder nog dat de Britse autoriteiten onderzoek zullen voeren naar de mensen die rechtstreeks betrokken waren bij de doden in Essex, terwijl de Vietnamese autoriteiten de smokkelaars in Vietnam zullen onderzoeken.

Volgens mediaberichten hebben 28 families uit de provincies Ha Tinh en Nghe An aangegeven dat ze verwanten missen. De meesten van hen verlieten het land tussen april en augustus.

Identificatie

De politie in Essex zei dat ze voorlopig de identiteit van de slachtoffers niet kan bekendmaken, maar zegt wel dat ze contact gelegd heeft met de families. Sinds vrijdag krijgen families wel al de Britse autoriteiten aan de lijn om hen te bevestigen dat hun vermiste familieleden onder de doden zijn. 

“Er is mij verteld dat mijn zoon bij de slachtoffers is”, zegt een vader. “Die ene procent hoop die ik nog had is nu vervlogen. Het enige wat ik nu nog hoop, is dat ze zijn lichaam terugbrengen.”

Om de identificatie van de slachtoffers te versnellen, is gisteren een Vietnamese onderminister van Buitenlandse Zaken afgereisd naar Groot-Brittannië. De Vietnamese autoriteiten hebben recent bloedstalen genomen van sommige mensen wier familieleden vermist zijn, om hun DNA te vergelijken met dat van de slachtoffers in de vrachtwagen.

AP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Anja Van voort

    Mensensmokkel heeft geen goede kanten.