Acht aanvallers van Malala in alle stilte vrijgesproken

Malala kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de vrede.
REUTERS Malala kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de vrede.
Acht van de tien mannen die zogezegd in hechtenis zaten voor de moordpoging op het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai, zijn in werkelijkheid vrijgelaten. Dat meldt de BBC.

In april liet de openbare aanklager weten dat tien talibanstrijders schuldig bevonden waren en celstraffen van 25 jaar kregen. Bronnen bevestigen nu echter aan de BBC dat slechts twee van de mannen die terechtstonden voor de moordpoging effectief schuldig bevonden werden en hun straf uitzitten.

Twijfels over de eerlijkheid van het proces rezen al eerder, omdat de zaak plaatsvond achter gesloten deuren. Muneer Ahmed, woordvoerder van de Pakistaanse Hoge Commissie in Londen, heeft vandaag bevestigd dat acht mannen werden vrijgesproken omwille van een gebrek aan bewijsmateriaal. Dat wordt ook bevestigd door Saleem Marwat, politiechef in het Pakistaanse district Swat.

Geheimzinnig

Een levenslange gevangenisstraf staat in Pakistan gelijk aan 25 jaar. Na afloop van de rechtszaak zei openbaar aanklager Sayed Naeem dat elk van de tien militanten levenslang had gekregen. De vrijspraak van acht van hen kwam aan het licht nadat journalisten van de Britse krant Daily Mirror de mannen probeerde op te sporen in gevangenissen in Pakistan.

Het proces zelf was ook al in geheimzinnigheid gehuld. Het vond plaats in een militaire faciliteit, in de plaats van een rechtbank. Antiterrorismeprocessen zijn in Pakistan nooit publiekelijk toegankelijk. Het nieuws over de veroordelingen verraste velen, gezien niemand op de hoogte was dat het proces had plaatsgevonden.

De Pakistaanse autoriteiten maakten geen uitspraak bekend, en ontkenden de berichten die de afgelopen twee maanden circuleerden ook niet.

Nobelprijs

Malala, nu 17, werd aangevallen door schutters van de taliban toen ze op weg was van school naar huis in Mingora. Een kogel raakte haar in het hoofd. Het meisje werd in het Verenigd Koninkrijk behandeld en woont nu met haar familie in Birmingham; in haar eigen land wordt ze door de taliban met de dood bedreigd.

De aanval volgde na een actie voor het recht op onderwijs voor meisjes. Voor haar inspanningen werd Malala vorig jaar beloond met de Nobelprijs voor de Vrede.