Absurd maar efficiënt: in Nederland zetten ze door de hitte strooiwagens in

Beeld ter illustratie.
ANP Beeld ter illustratie.
Ook onze noorderburen hebben te kampen met een loden hitte. Net als wij zoeken zij naar manieren om daar zo goed en zo kwaad mogelijk mee om te gaan. Het mag misschien absurd lijken, maar in sommige Nederlandse gemeenten sturen ze er daarom strooiwagens op uit.

Het strooizout moet smeltend en plakkend asfalt bestrijden. De gemeente Geldermalsen geeft toe dat het "een eigenaardig gezicht" is. "Door aanhoudende droogte en hitte dreigt schade aan het asfalt te ontstaan en laten auto’s via hun banden gesmolten asfaltdelen en sporen achter", aldus de gemeente op Twitter. "Strooien met zout helpt daartegen."

In andere gemeenten – zoals De Wolden en Sittard-Geleen – wordt het smeltende asfalt bestreden met pekelwater en zand. In Amstelveen worden de betegelde fietspaden besproeid met water. "Dit is nodig omdat het zand onder de tegels door extreme droogte binding verliest en poederachtig wordt", schrijft de gemeente op haar site. "De tegels komen los te liggen wat kan leiden tot gevaarlijke situaties."
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin De Meyer

  Geen strooizout op wegen in de zomer, zo'n smeerlapperij.

 • Michel Diels

  4 gemeenten in Nederland doen iets en gelijk zit iedereen te miauwen over hoe efficiënt HEEL Nederland is maar vooral hoe inefficiënt heel België en vooral Vlaanderen is en dat het natuurlijk de schuld van de politiek is.

 • Henri Hendrickx

  Zal zeker over nagedacht zijn én het wegennet is 5x beter als hier!

 • Ronald Boudewijns

  Het bewijs is er: een hittegolf maakt onze regering dommer maar hun eigen zakken voller.... maar dat was al langer geweten nietwaar... buitensmijten die “ TOPMINISTERS “ , dat vinden ze toch echt van zichzelf....arrogantie ten top.

 • Kevin Vlaeminck

  En ik die dacht (allé hebben ze mij toch altijd wijsgemaakt) dat zout juist de wegen kapot maakt...