Abbas vraagt onderzoek naar Mohammed-cartoon in krant

Kos
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft een onderzoek gevraagd naar de beslissing van een krant van de Palestijnse Autoriteit om een cartoon af te drukken van de profeet Mohammed.

De cartoon, die zondag in het dagblad al-Hayat al-Jadida stond, toont een figuur in een lang gewaad bovenop de aardbol met een tas in de vorm van een hart, die liefdesdruppeltjes over de aarde sprenkelt. Boven de tekening staat "profeet Mohammed" in het Arabisch en Engels geschreven.

De krant drukte het verzoek van Abbas op de voorpagina af. De Palestijnse leider zei dat men "ernstige maatregelen zou moeten nemen tegen de persoon die verantwoordelijk is voor deze zware blunder" en dat alle religieuze figuren eerbiedigd moeten worden. Afbeeldingen van de profeet zijn verboden in de islam.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas.
AP De Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Verontschuldiging

Al-Hayat al-Jadida publiceerde ook een verontschuldiging van cartoonist Mohammed Sabaane, die zei dat de tekening bedoeld was om religie te verdedigen, niet om de profeet af te beelden. De figuur "verpersoonlijkt het islamitische geloof en de rol ervan in de verspreiding van licht en liefde onder alle mensen".

Palestijnse activisten verdedigden Sabaane op sociale media, met een hashtag op Twitter in het Arabisch waarmee ze zeggen: "We zijn allemaal Mohammed Sabaane".

Tekening was bedoeld om religie te verdedigen, niet om profeet af te beelden

Cartoonist Mohammed Sabaane