Abbas vraagt Olmert de onderhandelingen te versnellen

UNKNOWN

De Palestijnse president Mahmoed Abbas zal 'een versnelling' van de vredesonderhandelingen vragen tijdens zijn ontmoeting met de eerste minister van Israël, Ehud Olmert, zondag. De ontmoeting komt er in de marge van de internationale top in Parijs.

Sarkozy
Abbas en Olmert zullen elkaar zondagmorgen ontmoeten in paleis Elysée in het bijzijn van de Franse president Nicolas Sarkozy. Daarna volgt er een gemeenschappelijke verklaring voor de pers.

'President Abbas zal met Olmert spreken over het verdere verloop van de onderhandelingen en de noodzaak van een versnelling want de tijd dringt', verklaarde de woordvoerder, Nabil Abou Roudeina.

Annapolis
Israël en Palestina bliezen in november in het Amerikaanse Annapolis de vredesonderhandeling nieuw leven in. Ze wilden toen een akkoord bereiken tegen het einde van 2008. Maar sindsdien zijn geen verdere stappen ondernomen. De onderhandelingen zijn gestruikeld omwille van de Joodse kolonisatie in Cisjordanië en het oosten van Jeruzalem.

Kolonisatie
'President Abbas zal een vraag stellen over de kolonisatie en zal Israël opnieuw vragen die te beëindigen, vooral in het oosten van Jeruzalem', bevestigde Abou Roudeina.

Een belangrijke Palestijnse vertegenwoodiger, Yasser Abed Raboo, heeft donderdag bevestigd dat Palestina de vredesonderhandelingen met Israël wil verbreken als protest tegen de aanhoudende kolonisatie. (afp/mvl)