Abbas: "Israël schuldig aan etnische zuivering"

Mahmoud Abbas.
UNKNOWN Mahmoud Abbas.

Israël bezondigt zich aan etnische zuiveringen in de Palestijnse wijken van Jeruzalem. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoed Abbas vandaag gezegd op een islamitische top in Senegal. "Israël is bezig de Palestijnen uit de heilige stad te drijven, onder meer met behulp van belastingverhogingen en door bouwwerkzaamheden te verbieden", zei Abbas.

"Complete schending"
Op de top van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), de grootste moslimorganisatie ter wereld, riep Abbas islamitische leiders op de Palestijnen te steunen tijdens de huidige lastige fase van het vredesproces in het Midden-Oosten. "De Palestijnen verwachten dat Israël zijn beloftes houdt om te stoppen met gewelddadigheden en het uitbreiden van de nederzettingen", zei Abbas. "Wat vandaag... gebeurt is een complete schending daarvan."

"Oververhitte retoriek"
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak in een reactie op de uitlatingen van Abbas van 'oververhitte retoriek'. De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad zei dat het recente geweld in de Gazastrook tussen Palestijnse strijders en het Israëlische leger aantoont dat Israël "gewoon onschuldige vrouwen en kinderen doodt, maar de VN-Veiligheidsraad blijft zwijgen". (novum/svm)