Aartspriester Notre-Dame: “50 procent kans dat kathedraal niet gered kan worden”

Het was de eerste keer sinds 1803 dat er geen kerstviering kon plaatsvinden in de wereldberoemde kathedraal.
AP Het was de eerste keer sinds 1803 dat er geen kerstviering kon plaatsvinden in de wereldberoemde kathedraal.
Gisteren kon de kerstviering voor het eerst in meer dan twee eeuwen niet in de Notre-Dame plaatsvinden. Volgens rector-aartspriester Patrick Chauvet zijn er genoeg redenen om niet al te optimistisch te zijn over de toekomst van de kathedraal, die in april zwaar verwoest werd door een brand. Chauvet zegt dat het monument zo fragiel is dat er 50 procent kans is dat het niet meer gered kan worden.

Het was gisteravond de eerste keer sinds 1803 dat er geen kerstviering kon plaatsvinden in de kathedraal. De spits van het 12e-eeuwse gotische monument stortte tijdens de verwoestende brand op 15 april dit jaar volledig in en ook de dakconstructie werd verwoest. Nu het dak de stenen constructie niet meer stabiel kan houden, zijn de gewelven cruciaal om het monument staande te houden, maar ook die zijn kwetsbaar.

De gewelven worden bedreigd door steigers die voor de brand in de kathedraal waren opgebouwd in het kader van een renovatie. “We moeten de steigers volledig verwijderen om het gebouw veilig te maken”, zegt Chauvet aan het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) naar aanleiding van de kerstavondviering in een nabijgelegen kerk in Parijs.

Moeilijkste deel

“Er is 50 procent kans dat de kathedraal kan gered worden. Er is ook 50 procent kans dat de steigers op de drie gewelven vallen als we ze verwijderen.” Chauvet noemt het veilig verwijderen van de steigers, zonder de kathedraal verder te beschadigen of andere problemen te veroorzaken, het moeilijkste onderdeel van het opruimwerk.

Volgens de aartspriester kan de restauratie daardoor niet voor 2021 beginnen, daarna zal het nog drie jaar voor het gebouw weer veilig genoeg is om te openen voor het grote publiek. De volledige restauratie zal nog langer duren.

Dat is alvast een streep door de rekening van Frans president Emmanuel Macron, die wil dat de restauratie tegen 2024 voltooid is omdat dat jaar in Parijs de Olympische Spelen plaatsvinden. Experts hebben echter al hun bedenkingen geuit bij die timing.

EPA
AP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • van roy jozef

  Zo een stelling zal heus die kerk niet recht houden. Ze durven gewoon weg daar niet werken. Kans dat heel die onstabiele boel in mekaar donderd.buiten die torens zullen ze heel de boel moeten afbreken zo simpel ist. Wie gaat daar in godsnaam binnen in die kerk staan werken?

 • Jean Van den Bosch

  Hetgeen er nu staat zijn Trafhydroo stellingen, die waarschijnlijk ingehuurd zijn. Dat kost amper een dag of 2 om dat op te zetten. Die stelling heeft NIETS met de stabiliteit van het gebouw te maken. De Franse overheid is er gewoon een knoeiboel van het maken

 • Gino De Neef

  Met andere woorden, 50 percent dat de kathedraal wel kan gered worden. Een uitspraak zonder enige waarde dus!

 • Baele André

  Wel kan zijn ...maar het staat nog recht ....en zolang een gebouw niet omvalt is deze te redden als doe het zelver aan mijn huis. Ik ben natuurlijk geen expert. Het zou mij ten zeerste verwonderen moest dat niet te redden zijn gezien mijn kennis....maar als het zo ernstig is zal dit wel langer duren en meer kosten. Macron wou dit af tegen de Olympische spelen of wat was het alweer, de experten stellen...IMPOSSIBLE.

 • Dominique Hermys

  Wat gaan ze dan met dat geld doen?