Aartsconservatieve geestelijke verliest opnieuw zaak over Holocaustontkenning

Richard Williamson (midden)
AP Richard Williamson (midden)
Het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg heeft maandag een klacht van de aartsconservatieve Britse geestelijke en ontkenner van de Holocaust Richard Williamson tegen de Duitse staat als ongegrond afgewezen.

De Britse oud-bisschop was in Duitsland wegens verklaringen in een interview over de Holocaust tot een boete veroordeeld. Williamson ontkende tijdens een opgenomen gesprek met een Zweedse televisiejournalist, het bestaan van gaskamers voor de uitroeiing van de Joden. Het interview werd opgenomen in het seminarie in het Beierse Zaitzkofen.

Vrijheid van meningsuiting
De geestelijke zag in zijn veroordeling een schending van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Hij verklaarde voor de rechtbank dat het interview bedoeld was voor het Zweedse publiek, waar ontkenning van de Holocaust niet strafbaar is. De rechters waren echter van mening dat Williamson kon verwachten dat zijn uitspraken ook in Duitsland op belangstelling mocht rekenen, alleen al in verband met de geschiedenis van het land.

Williamson had ook geen afspraken gemaakt met het Zweedse televisiestation om uitzendingen in Duitsland te voorkomen. De Duitse rechtbanken zouden terecht hebben besloten dat de uitspraken van Williamson in Duitsland strafbaar waren, vooral omdat de geestelijke die op Duits grondgebied had gemaakt.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dave Janssens

    "Vrije meningsuiting" het zal wel. Als die uiting impliceert dat ge zo zot zijt als nootjes hoort ge ook thuis in het zotten kot, en niet uw zo gezegde rechten af te dwingen voor een rechtbank.

  • rik lagrou

    zou eens op bezoek naar zo'n kamp Je kan toch niet ontkennen wat bewezen is zelf op film staat waar nu nog overblijfselen kan bezoeken!