Aardbeving met kracht van 6,4 schrikt Californië op

Inwoners van Californië werden gisteren opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,4. De schok werd gevoeld van Los Angeles tot in Las Vegas. Er vielen geen slachtoffers, maar er is heel wat materiële schade. Vandaag volgde nog een zware naschok met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter. 

Gisterenochtend, rond 10 uur plaatselijke tijd, werden de inwoners van Californië opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag in de buurt van Searles Valley, op zo’n 200 kilometer van Los Angeles. Het was de zwaarste aardbeving in de streek in jaren. Na de eerste en hevigste schok werden nog heel wat naschokken gevoeld. 

Materiële schade

Ridgecrest, een stad met 27.500 inwoners, werd het zwaarst getroffen. De hulpdiensten moesten er uitrukken voor verschillende branden en het plaatselijke ziekenhuis werd ontruimd. Verschillende patiënten moesten worden overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt. Op verschillende andere plaatsen werd schade aan gebouwen en wegen gemeld. Op sociale media verschenen heel wat foto’s van schade in huizen en winkels. 
Er is geen sprake van slachtoffers. 

Naschok

En vandaag werd het zuiden van Californië opnieuw opgeschrikt door een zware naschok, die volgens het Amerikaans seismologisch instituut USGS een kracht had van 5,4. Het epicentrum lag tussen Ridgecrest en Searles Valley, waar de impact van de aardbeving een dag eerder ook het grootst was.

Volgens de lokale media waren de inwoners van de streek nog bezig de aangerichte schade te inspecteren en de rommel op te ruimen toen de grond opnieuw begon te trillen. Ook ditmaal werd de schok tot in de verre omtrek - Las Vegas, Fresno en Los Angeles - gevoeld.

De komende week kunnen er nog enkele naschokken volgen, meldt het Amerikaanse seismologisch instituut USGS. Rond het middaguur had de USGS al meer dan 200 naschokken geregistreerd in dezelfde omgeving. De meeste varieerden in kracht van 2,5 tot 3,5, met enkele uitschieters naar boven.

Het epicentrum van de aardbeving lag in de buurt van Searles Valley
KameraOne Het epicentrum van de aardbeving lag in de buurt van Searles Valley
Ravage in een drankenhandel na de aardbeving in Californië
KameraOne Ravage in een drankenhandel na de aardbeving in CaliforniëReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.