Aardbeving in Mexico leidt tot ontdekking van 900 jaar oude tempel

De pas ontdekte muur van de Tlahuica-tempel.
AFP De pas ontdekte muur van de Tlahuica-tempel.
Na de aardbeving in Mexico-City in september, waren de nabijgelegen tempels Teopanzolco er slecht aan toe. Nu men ze een klein jaar later aan een grondige scan onwerpen, weten de archeologen niet wat ze zien.

Op 19 september vorig jaar schudde een aardbeving van 7.1 op de schaal van richter Mexico-City door elkaar. In en rond de miljoenenstad vielen 370 dodelijke slachtoffers en meer dan 6.000 gewonden. Ook het historische patrimonium in en rond de stad was er erg aan toe.

Op de archeologische site in Teopanzolco, 70 kilometer buiten de grootstad, waren twee tempels zwaar beschadigd. Om de schade beter in te kunnen schatten, onderwierpen archeologen de kolossen aan een grondige scan.

Op de radarbeelden zagen ze een tempel waarvan ze tot op dat moment het bestaan niet kende. Hij is 6 op 4 meter groot en stamt waarschijnlijk uit 1150. Daarmee is de heilige plek zo’n 200 jaar jonger dan de hem omringende tempel. Hij zou van de hand van de Tlahuica-stam zijn, een lokale Azteken-samenleving, en regengod Tláloc vereren.

Volgens de archeologen was het niet ongebruikelijk in die periode om oude tempels als fundament voor een nieuw bouwwerk te gebruiken.

De tempel werd gevonden onder één van de imposante tempels in Teopanzolco.
AFP De tempel werd gevonden onder één van de imposante tempels in Teopanzolco.4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Serge Surmont

  Beste Johnny De Sutter, als je als de dood voor de dood bent, kan je het misschien beter op een ander pad gaan zoeken, dan verdwijnt je bang zijn als sneeuw voor de Zon.

 • Maximus Royalstar

  Lol..laat dat nu een rode draad zijn door heel onze geschiedenis.Veel tempels en historische gebouwen staan op of naast oudere fundamenten.Zelfs de Egyptenaren uit onze huidige geschiedenisboeken hebben hun beschaving op een veel oudere gebouwd.De werkelijke leeftijd van de Sphinx spreekt boekdelen.

 • Johnny De Sutter

  Zou me zalig zijn om daar te leven en te sterven. Die simpele zielen geloofden nog in iets. Als atheïst heb ik geen spirituele houvast en ben ik als de dood ... voor de dood.

 • Roger Kokken

  Waarvoor een aardbeving dan toch nog goed is.