Aanwijzingen dat verdachten Skripal-zaak wél geheim agenten zijn

 Alexander Petrov en Ruslan Boshirov verklaarden aan de Russische staatzender RT gewone toeristen te zijn. Ze waren in Salisbury voor een bezoek aan de Anglicaanse kathedraal, althans zo stellen ze het zelf.
AFP Alexander Petrov en Ruslan Boshirov verklaarden aan de Russische staatzender RT gewone toeristen te zijn. Ze waren in Salisbury voor een bezoek aan de Anglicaanse kathedraal, althans zo stellen ze het zelf.
Het gerenommeerde journalistiek onderzoeksnetwerk Bellingcat heeft in samenwerking met nieuwssite The Insider Russia aanwijzingen gevonden dat de verdachten in de Skripal-zaak wel degelijk banden hebben met de Russische geheime dienst. Dat werd vastgesteld aan de hand van hun paspoort- en vluchtgegevens.

De originele reisdocumenten zijn afgegeven op naam van Alexander Jevgenjevitsj Petrov en Roeslan Timoerovitsj Bosjirov in 2009. Voor dat jaar hebben de twee nooit ergens geregistreerd gestaan. Dat is reden te veronderstellen dat een inlichtingendienst hen toen pas een 'geboortedatum' heeft gegeven. Opvallend is ook dat in het paspoortdossier van een van hen verscheidene keren de aantekening  'uiterst geheim' is te vinden.

Het duo zei in een
interview met de Russische staatszender RT dat het niets te maken heeft met de moordpoging op voormalig dubbelspion Sergej Skripal. Ze zouden werkzaam zijn in de fitnesswereld en ze waren als toerist in Salisbury om de kathedraal van deze fraaie stad te bekijken. Die trip stond al lang vast, vertelden ze op tv. In werkelijkheid blijken ze pas op 1 maart hun vlucht te hebben geboekt naar Engeland in de nacht voor vertrek en online te hebben ingecheckt. Op 4 maart, de dag dat Skripal werd vergiftigd met novitsjok, was de retourvlucht naar Moskou gepland.

MH17

Het digitale onderzoeksnetwerk Bellingcat  kreeg hier de meeste bekendheid door het onderzoek naar de ramp met het neergehaalde passagiersvliegtuig MH17 boven Oekraïne. Ze identificeerden onder meer een hoge Russische generaal als medeplichtige aan de hand van zijn stem. 
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Patrick Dewael

  Bellingcat een gerenommeerd journalistiek onderzoeksnetwerk? Ik denk niet dat ze ook maar 1 origineel RU document te zien gekregen hebben, laat staan 1 waarin vermeld zou staan uiterst geheim. Verder hebben ze de bal ook al mis geslagen met MH17, ECHTE journalist hebben kunnen achterhalen wat het serienummer van de raket was die MH17 neerhaalde, toeval wil dat deze raket gestationeerd stond in OE en niet in RU zoals bellcat wil laten uitschijnen.

 • Vincent De Wolf

  Het kan toch geen probleem zijn om even naar de woonplaats van deze heren te gaan en even met hun respectievelijke partners, buren, werkgevers te praten. Het wordt op 5 min duidelijk of dit geheim agenten of gewone burgers zijn. Waarom zie ik deze vraag nergens gesteld? Blijkbaar ligt hun nieuws- en politieke waarde hoger als vermoedelijke geheim agenten dan echte geheim agenten of gewone burgers.

 • Luc Lepoudre

  Altijd maar weer proberen om de bevolking nog meer op te zetten tegen Rusland.

 • Geert Belsack

  Ja want de nieuwe gevechtsvliegtuigen gaan de Russen wel tegenhouden als het erop aankomt....

 • HUBERT VANHOVE

  Het begint meer de allures van een heksenjacht aan te nemen al wat uit Rusland komt is verdacht als er iets gebeurd misschien moet Bellingcat maar de taak van de veiligheidsagenten overnemen