Aanvaller politiekantoor Parijs verbleef in Duits asielcentrum en had verschillende aliassen

Dader had Tunesische nationaliteit

De man die donderdag in Parijs twee politieagenten wilde aanvallen en daarop werd doodgeschoten, woonde in een accommodatie die dienst deed als asielopvang in Recklinghausen in Noordrijn-Westfalen. De politie heeft zijn verblijf gisteren doorzocht, na aanwijzingen van de Franse inlichtingendiensten. De Franse minister van Binnenlandse Zaken bevestigde intussen dat de man de Tunesische nationaliteit had.

Op basis van de eerste informatie zouden er bij de huiszoeking geen aanwijzingen zijn gevonden voor andere mogelijke aanslagen. Meer details werden niet vrijgegeven, behalve dat het onderzoek wordt voortgezet.

Volgens de Duitse krant Welt am Sonntag, die zich beroept op de Duitse inlichtingendiensten, was de man in Duitsland bekend onder vier aliassen. Zijn asielaanvraag gebeurde op naam van Walid Salihi. De nationaliteiten waaronder hij geregistreerd staat, zijn zowel Syrisch, Marokkaans als Georgisch.

IS-symbool en vlag

In het asielcentrum van Recklinghausen had hij in september vorig jaar het symbool van IS op de muur geschilderd. Volgens Der Spiegel poseerde hij in het asielcentrum ook met een IS-vlag. Hij moest al verschillende malen voor de politie verschijnen en stond ook geregistreerd als verdacht, maar in december vorig jaar verdween hij plots van de radar in Duitsland.

Onduidelijkheid over identiteit

In Frankrijk had de man zich bij een eerdere controle uitgegeven als Marokkaan. Maar in de brief die donderdag bij hem werd aangetroffen, geeft hij weer een andere naam op en zegt hij de Tunesische nationaliteit te hebben. Volgens de Franse politie was hij ook in zijn omgeving gekend als Tarek Belgacem uit Tunesië. Dat bevestigt ook de minister van Binnenlandse Zaken.

De man probeerde donderdag in Parijs, op de eerste verjaardag van de aanslagen op Charlie Hebdo, een politiekantoor aan te vallen. Hij liep op twee politieagenten af, terwijl hij zwaaide met een hakmes en "Allahu Akbar" riep. De agenten schoten de man neer. Onderzoekers vonden verwijzingen naar Islamitische Staat en in zijn gsm stak een Duitse sim-kaart. Er loopt een onderzoek voor moordpoging en terrorisme.

Geen medeplichtigen

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, heeft in een zondags debatprogramma gezegd dat de man "bij zijn weten geen medeplichtigen" had. De Binnenlandminister riep iedereen, ook de media, op "tot de grootste voorzichtigheid", zei hij over de laatste informatie die bekendgemaakt is over de man.

"Wat we nu weten is dat hij van Tunesische origine is, dat zijn naam Tarek Belgacem zou zijn en dat hij verbleven heeft in verschillende EU-landen: Luxemburg, Zwitserland en Duitsland", aldus Cazeneuve.

Volgens de recentste mediaberichten verbleef hij het laatst in een asielcentrum in Duitsland en had hij in dat land ook asiel aangevraagd. "Dat is nieuws dat ik niet kan bevestigen omdat ik gewoon niet weet of ze ook klopt", zei de minister. Meer wilde hij niet zeggen over de informatie uit Duitsland.

'Wat we nu weten is dat hij van Tunesische origine is, dat zijn naam Tarek Belgacem zou zijn en dat hij verbleven heeft in verschillende EU-landen: Luxemburg, Zwitserland en Duitsland'

Bernard Cazeneuve