Aanvallen van piraten wereldwijd toegenomen

Het cruiseschip Seabourn Spirit werd op 5 november 2005 voor de Somalische kust aangevallen door piraten.
UNKNOWN Het cruiseschip Seabourn Spirit werd op 5 november 2005 voor de Somalische kust aangevallen door piraten.

Het aantal aanvallen van piraten is wereldwijd met 10 procent toegenomen in 2007. Voor het eerst in drie jaar stijgt dit getal, mede door een forse stijging van het aantal meldingen in Nigeria en Somalië, aldus het International Maritime Bureau (IMB). Het afgelopen jaar werden er 269 schepen aangevallen, waarvan er achttien gekaapt werden.

Nog steeds vermist
In totaal werden 292 bemanningsleden gegijzeld, vielen er vijf doden en worden drie personen nog steeds vermist, zei het IMB in Maleisië bij de presentatie van zijn jaarlijkse rapport over piraterij. Nigeria zag een stijging van 12 naar 42 incidenten, Somalië van 10 naar 31. In 72 gevallen werden wapens gebruikt, 35 procent meer dan in 2006, en 64 bemanningsleden werden verwond, vergeleken met 17 in 2006.

Somalië
De meeste gewelddadige overvallen werden gepleegd voor de kust van Somalië. Somalische piraten beschikken over raketgestuwde granaatwerpers en automatische wapens. Bij verder uit de kust gelegen doelwitten gebruiken ze grote schepen, om dichterbij gekomen piratenscheepjes te water te laten. Somalië heeft een kust van 3.000 kilometer lang en ligt langs de hoofdvaarroute tussen de Rode Zee en de Indische Oceaan.

Indonesië koploper
Het IMB adviseert alle schepen de kust van Somalië te mijden. Ook vanuit Nigeria worden veel aanvallen uitgevoerd, mede door politieke activisten. Indonesië blijft lijstaanvoerder, maar zag het aantal aanvallen wel met meer dan de helft dalen naar 43. Bangladesh kreeg een compliment van het IMB. Het land wist het aantal gevallen van piraterij terug te brengen van 47 naar 15. (novum/adv)